De zoektocht naar mijn passie

Hoe kom je erachter wat je leuk vindt? Door middel van het Young Professionals Programma van Koning & Hartman probeer ik erachter te komen waar mijn passie binnen “Smart Industry” echt ligt. In dit blog vertel ik hoe dit mij is vergaan in mijn eerste maanden.

Tijdens mijn studie Industrial Engineering and Management leerde ik over het verbeteren van productieprocessen door met een stopwatch in de hand bottlenecks te ontdekken. Vervolgens was het dan de kunst om het productieproces te verbeteren. Eenmaal in de echte wereld blijkt de industrie al een stap verder. Niemand die nog met een stopwatch daadwerkelijk langs de productielijn staat, maar de data wordt al voor je verzameld middels slimme oplossingen. De kunst is dan om deze data te gaan gebruiken om je proces te gaan optimaliseren. Met andere woorden: Smart Industry. Een onderwerp dat ik interessant vind en mij verder in wil specialiseren. Maar Smart Industry is een heel breed begrip. En je kunt niet overal verstand van hebben.

Smart Industry

Sebastiaan haalde de opkomst van robots al aan in zijn blog. Het feit dat machines en robots mensenwerk overnemen is het startpunt voor ‘Smart Industry’. Met de ontwikkeling van Smart Industry wordt gedoeld op de ‘verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe sectoren ontstaan. Als Young Professional ben ik betrokken bij de eerste stappen van de Smart Industry maturity curve (zie figuur 1), een curve ontwikkeld door Koning & Hartman om Smart Industry in kaart te brengen. Van het verbinden van sensoren en devices tot en met Ad Hoc Rapportage van de data. Voor een verdere uitleg over Smart Industry en de maturity curve, zie het blog van Hylke Schaaf.

Connectiviteit

Via het doen van verschillende projecten op verschillende gebieden binnen de maturity curve probeer ik erachter te komen wat ik echt leuk vind. Als projectmanager ben ik op dit moment betrokken bij het connecteren van verschillende machines middels de Koning & Hartman Information Server (KHIS), zie de stap ‘Connectiviteit’ in de Maturity Curve. Verschillende machines praten verschillende ‘talen’, waardoor ze niet met elkaar kunnen communiceren. De KHIS zorgt voor de vertaling van de verschillende talen, waardoor communicatie mogelijk wordt. Aan mij de taak om ervoor te zorgen dat onze engineers zich bezig kunnen houden met het engineeren van de oplossing, en zich niet bezig hoeven te houden met randzaken. Dit geeft mij de mogelijkheid om een eerste blik in de ‘connectiviteitskeuken’ te werpen. Erg interessant, en een onderdeel dat ik zeker in gedachten houd om mij verder in te specialiseren.

Data acquisitie

Na de stap connectiviteit komt ‘Data Acquisitie’ in de maturity curve. Koning & Hartman is actief op het gebied van ‘Internet of Things’, zie voor meer informatie de blog van Hidde. Heel simpel bekeken betekent dit dat data naar de Cloud wordt gestuurd, alwaar het op alle plekken ter wereld beschikbaar is. Om te leren hoe dit precies werkt, heb ik zelf een applicatie geschreven die data vanaf de ‘aarde’ naar de cloud verstuurt. In de cloud wordt het vervolgens opgepakt en kan de data bewerkt worden zoals je dat wil. Eén van die bewerkingen is het rapporteren van data.

Rapportage

Onder het rapporteren van data valt ook datavisualisatie. Via datavisualisatie wordt het mogelijk om gegevens te onderzoeken en gegevens te bewerken, met als uiteindelijk doel om je proces te verbeteren. Oftewel: “Het doel van datavisualisatie is het optimaal communiceren van data zodat gebruikers inzichten krijgen waarmee zij verder kunnen”*. Het is dus belangrijk om te bepalen wat voor welke gebruiker belangrijk is. Om dit te bepalen is samenwerking met de klant essentieel. In mijn eerste maanden ben ik bij verschillende projecten op het gebied van datavisualisatie betrokken geweest.

Kortom, Smart Industry is de toekomst van de industrie en hier wil ik graag deel van uitmaken. Door het doen van projecten probeer ik uit te vinden waar precies mijn passie ligt binnen Smart Industry. Doordat de onderwerpen van deze projecten verschillen en ik verschillende rollen aanneem, krijg ik een goed beeld bij alle mogelijkheden. In de afgelopen periode heb ik gemerkt dat voornamelijk de stap ‘connectiviteit’ mij interesseert. Hier past ook het ‘Internet of Things’ bij. Maar met nog meer dan anderhalf jaar te gaan in het programma is er nog veel meer te ontdekken.

 

Luuk Heuvelink

*www.dr3data.nl/kennis/wat-zijn-de-geheimen-voor-een-effectieve-datavisualisatie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *