Work hard, stay smart

Het helpen van collega’s is een veel voorkomend fenomeen. Heb jij vandaag al een collega geholpen om die dringende deadline te halen? Dit geeft een goed gevoel; je helpt iemand uit de brand en je haalt samen met je collega die belangrijke deadline.

Collega’s die elkaar ondersteunen is een must voor elk bedrijf, twee weten meer dan een en het creëert teamgevoel op de afdeling. Het management van een bedrijf zal collegiaal gedrag altijd toejuichen en waarschijnlijk ook stimuleren. Echter heeft het helpen van collega’s ook een keerzijde.

Voor de hand liggend is het feit dat je zelf minder tijd overhoudt voor je eigen werk. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij je eigen deadlines niet haalt. Structurele ondersteuning van collega’s kan grote gevolgen hebben.

Wanneer collega’s regelmatig genoodzaakt zijn elkaar te helpen door een gebrek aan resources of competenties, ontstaat er een verborgen fabriek. Targets worden weliswaar gehaald, maar het management denkt taken te volbrengen met de huidige bezetting. Dit veroorzaakt gekleurde cijfers waar het management zijn conclusies op baseert en is tevens een bron van irritaties op de werkvloer. Daarnaast zorgt deze collegiale, maar ad hoc oplossing voor een afdeling waarbij ‘single loop learning’ centraal staat. Het probleem wordt opgelost, maar de oorzaak blijft aanwezig. Hard werken met je collega’s klinkt als een nobele en goede zaak maar het kan het bedrijf hinderen om oorzaken van problemen te identificeren en te elimineren. Hierdoor wordt het lastig voor een bedrijf om ‘double loop learning’ te implementeren.

Collega’s die elkaar graag willen helpen zijn een must voor elk bedrijf. Maar zodra dit structureel voorkomt moet er zo snel mogelijk aan de bel getrokken worden.

Leander Goor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *