WiFi in de Amsterdam ArenA

johndaan arenaMaandag 5 januari was het dan zover: de rondleiding door de Amsterdam Arena. Onze Consultant Ulla Dannijs heeft er als Project Manager voor gezorgd dat de Arena voorzien is van een WiFi netwerk. Een project waar wij als Young Professionals veel van kunnen leren. Daarom nodige Ulla ons uit in de Amsterdam ArenA waar ze een rondleiding gaf langs alle apparatuur en ondertussen vertelde hoe zij dit grote project heeft aangepakt. 

De betrokkenheid van vier verschillende partijen bij dit project (BAM, ArenA, Ajax, en Huawei), met allemaal verschillende belangen en culturen, maakte het project extra complex.Maanden geleden sprak ik Ulla al over dit mooie projectgroep en natuurlijk bood ik mij vrijwillig aan om het netwerk te komen testen tijdens een wedstrijd. Samen met collega Young Professional Jort heb ik tijdens een wedstrijd het Wifi netwerk mogen testen. Naast het testen was er genoeg tijd om de wedstrijd te volgen en met onze speciale pas konden we overal in de Arena komen.

Omdat er in de ArenA plaats is voor ongeveer 60.000 bezoekers, moet er een hoop apparatuur geplaatst worden om alle devices toegang te verlenen tot het WiFi netwerk. In totaal zijn er 604 Acces Points (AP’s) en 65 Acces Switches geplaatst. Deze Access Switches verbinden de signalen die de AP’s opvangen door naar twee Main Equipment Rooms. Op de foto is een AP te zien die gemonteerd is aan de Catwalk. De Radio Engineer van Huawei (in de rode jas) is de radialen aan het finetunen voor het netwerk. Hij had duidelijk geen last van hoogtevrees!

catwalk AP2catwalk APAP dak

 

 

 

 

De veiligheid van de project medewerkers viel ook onder Ulla’s verantwoordelijkheden. Zij moest er dus op toezien dat de Engineers niet zo maar ‘even’ naar boven liepen zonder veiligheidsharnas, want dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Naast de AP’s en Access Switches zijn er nog 32 Secondary Equipment Rooms in de ArenA geplaatst.  Om deze hardware te verbinden ligt er ruim 50 km koperkabel en ongeveer 10 km glasvezel kabel door het stadion.

John Bruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *