“Wat doe jij dan?”

Zeker nu ik net een paar maanden aan het werk ben krijg ik nogal eens de vraag: “Wat doet jouw bedrijf eigenlijk?”. Ik begin meestal met: “We doen vooral veel in de Telecom, bijvoorbeeld 4G netwerken aanleggen” en: “We leveren producten en diensten voor de industrie”, maar het verzandt vaak in een opsomming van een heleboel activiteiten en producten waarna ik toch maar eindig met de conclusie dat de term ‘een breed technologiebedrijf’ de lading het best dekt.

Ook op de vraag: “Wat doe jij dan?” kan ik ook niet een eenduidig antwoord geven. Ik ben trainee en consultant, maar tijdens de vijf maanden die ik nu bij Koning & Hartman werk ben ik betrokken bij drie verschillende projecten waar mijn werkzaamheden enorm verschillen. Ik vind het dus al met al niet eenvoudig om een eenduidig beeld te schetsen van wat Koning & Hartman of ikzelf doe. Toen ik hier over aan het nadenken was kwam ik wel tot de conclusie dat er binnen mijn werkzaamheden in ieder geval één gemene deler te vinden was. Alle projecten waar ik tot nu toe bij betrokken ben houden zich bezig met nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf, hoe divers ze ook zijn.

Ik heb me bijvoorbeeld in mijn eerste project bezig gehouden met het organiseren van een webinar over het IoT (Internet of Things) in samenwerking met Microsoft. Het doel was om leads te genereren voor de Windows Embedded producten die bij Products & Systems worden verkocht, maar ook om onze zichtbaarheid op dit gebied te vergroten. Zowel het onderwerp als de organisatie van een webinar waren nieuw voor Koning & Hartman, dus dit vroeg om veel onderzoek en uitzoek-werk. Dat er uiteindelijk een succesvol webinar is neergezet en we als bedrijf zichtbaar zijn als IoT-partner voor de industrie, geeft een tevreden gevoel. Uiteindelijk hoop ik dat het webinar als marketingmiddel binnen het bedrijf steeds meer gebruikt gaat worden om bijvoorbeeld trainingen te geven, trends in de markt te bespreken of nieuwe producten te introduceren voor een breed publiek.

IMG-20150604-WA0006

 

Op het moment van schrijven ben ik de meeste tijd bezig met de marktintroductie van SmartTalk vanuit RadioAccess (onderdeel van Koning & Hartman), een applicatie die je smartphone de functionaliteit van een portofoon geeft (zie ook de blog van Martin Kosters). Omdat we als bedrijf nooit zelf een smartphone-applicatie op de markt hebben gebracht, vraagt dit om een andere aanpak dan bij de meeste producten en diensten die we leveren. Zo moeten we, naast natuurlijk het binnenhalen van klanten, kijken naar de marketing, het opzetten van distributie, een service-en factureringsorganisatie en nog veel meer. Het leuke hierin is dat we eigenlijk een rol als ondernemer binnen het bedrijf hebben waarin we onze eigen weg moeten vinden, zij het met wat sturing van boven.

En dan is er ook nog de KHIS (KH Information Server), een oplossing voor communicatie tussen verschillende (industriële) protocollen, ontwikkeld door collega-consultant Bart Gouw. Vanuit Consulting zijn we bezig met het neerzetten van de KHIS als een op zichzelf staand product en ik maak deel uit van het KHIS-team voor de marketing en in verloop van tijd ga ik me meer op het technische vlak van de KHIS focussen.

Het zijn drie compleet verschillende projecten en ze draaien om compleet verschillende producten, maar wat ze laten zien is dat Koning & Hartman in beweging is. Er worden nieuwe projecten geïnitieerd om een snel veranderende markt bij te blijven of voor te zijn. Er valt uit op te maken dat er een verschuiving plaatsvindt van klassieke producten naar meer service-gerichte en digitale producten en diensten. Op de vraag wat Koning & Hartman doet zou ik nu dus nog steeds zeggen: “Heel veel, maar altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om op een veranderende markt in te spelen” en op de vraag wat ik dagelijks doe kan ik antwoorden: “Veel verschillende dingen, maar ze omvatten in ieder geval nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf”. Deze antwoorden zullen de vraagsteller waarschijnlijk nog steeds niet helemaal tevreden stellen en verder uitleg zal altijd nodig blijven, maar het is in ieder geval een leuke constatering voor mijzelf dat ik me de eerste maanden van mijn werkende leven bezig kan houden met vernieuwing.

 

Hidde Dorhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *