Van cursus tot ‘Personal Change Management’

Challenge a fear every day‘Hoe ontwikkel ik mezelf?’ is een vraag die de laatste maanden vaak door mijn hoofd is geschoten. Als YP is het zaak om jezelf regelmatig tegen te houden in je normale werkzaamheden en te denken: ‘Wat doe ik nu? Is dat wel wat ik wil doen? Waar wil ik heen?’ Ik wil me graag, net zoals elke YP, ontwikkelen. Naast inhoudelijke trainingen die ik gevolgd heb, zoals Lean Six Sigma en PRINCE2, zijn het toch voornamelijk de soft skills die je in dagelijkse situaties toepast, en waar je het snelst het effect van merkt. Gelukkig wordt hier in het Young Professionals Programma genoeg aandacht aan besteed, en heb ik in mijn eerste 6 maanden bij Koning & Hartman de cursussen ‘Persoonlijke Effectiviteit’ en ‘Management Effectiviteit’ mogen volgen.

Deze cursussen, die overigens vaak meer de opzet van workshops hebben, geven je naast theoretische kennis over communicatieniveau’s, gedragstypes en effectief gedrag ook een viertal andere kansen:

  • De mogelijkheid om in een rollenspel met collega YP’s te oefenen hoe je situaties waar je moeite mee hebt effectiever kunt aanpakken.
  • Zelfreflectie toepassen op je eigen handelen naar aanleiding van wat anderen bespreken, en wat de theorie aanraadt.
  • Feedback krijgen op je handelen in werksituaties, en over je persoonlijkheid zoals je collega YP’s het zien.
  • Je collega YP’s beter leren kennen, en meer horen over waar zij mee bezig zijn.

Maar hoe haal je hier nu het meest uit? Hoe zorg je ervoor dat de situaties die je geoefend hebt, en de feedback die je krijgt het best tot hun recht komen, zodat je er het meeste baat bij hebt? Het is namelijk heel gemakkelijk om na je cursus weer alles rustig weg te laten ebben, en verder te gaan in je oude patroon.

 

Personal growthWat ik bij mezelf heb geïdentificeerd is dat een cursus erg sterk lijkt op een veranderproces in organisaties. Je verandert per slot van rekening ook jezelf in een cursus. Het mooie hiervan is dat veranderprocessen sterk beschreven zijn, en ik hier veel (theoretische) kennis over heb opgedaan tijdens mijn studie Bedrijfskunde. Je gaat in een veranderproces een aantal fases door (vrij naar het model van Hayes & Hyde, 1998), die ik nu toepas op het volgen van een cursus:

  1. Herken de noodzaak dat je opleiding nodig hebt. Wees je bewust van wat je mist aan kennis of kunde. Dit is onderdeel van een bewustwording waar je later in het proces profijt van zult hebben.
  2. Creëer een visie over waar je naartoe wilt. Wat wil je bereiken in je ontwikkeling, en hoe kun je dit bereiken? Door hier al vroeg goed over na te denken, voorkom je dat je te laat merkt dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt.
  3. Identificeer concreter welke opleiding je wilt volgen, en hoe deze opleiding zal bijdragen aan je visie. Wat is het verschil tussen de huidige en toekomstige situatie, dus hoe gaat je nieuwe kennis ervoor zorgen dat jij je hebt ontwikkeld in de juiste richting?
  4. Faciliteer je verandering, plan je cursus in, en bereid je vooral goed voor op wat je uit de cursus wilt halen. Motiveer jezelf en communiceer met anderen wat je gaat doen, en waarom. Uiteindelijk volg je in deze fase ook de cursus zelf.

… voor veel mensen is het tot hier nog een logisch verhaal, dit doe je natuurlijk altijd al! Maar het houdt hier niet op, en dat is waar je winst te behalen is.

  1. Implementeer je ‘persoonlijke verandering’. Na het volgen van de cursussen heb je vanzelfsprekend je notities ook goed bewaard, dus je kunt alles wat je geleerd hebt implementeren aan de hand van je eigen plan. Maak dit plan dus echt bewust voor jezelf, neem hier de tijd voor. Plan momenten in dat je hier aan wilt werken en deadlines voor wanneer je het toegepast wilt hebben.
  2. Houd je verandering in stand (of: ‘refreeze’, volgens het model van Lewin, 1951). Zorg ervoor dat je na je deadline een review-moment houdt waarbij je terugkijkt op je doelen en eerlijk bent naar jezelf over of je behaald hebt wat je wilde behalen. Communiceer ook naar anderen toe dat je hiermee bezig bent, om de verplichting te vergroten, en mogelijke betrokkenheid te vergroten. Ook kan het helpen om een beloningssysteem voor jezelf te verzinnen waardoor je het nieuwe gedrag blijft uitvoeren.

Met deze stappen neem je de controle over je persoonlijke ontwikkeling in eigen hand. Succes!

Martin Kosters

3 gedachten over “Van cursus tot ‘Personal Change Management’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *