“Twaalf” delen door “2” – Twee punt nul

“De database staat inmiddels en aanstaande dinsdag gaan we live.”
Daarmee sloot ik mijn vorige blog af. Ik kan mij voorstellen dat je dus al tijden met de prangende vraag zit, hoe is het GO LIVE moment gegaan? Is de computer na ernstige overbelasting in rook opgegaan? Zijn de servers in Delft, na uren gebukt te gaan onder verkeer drukker dan de Schipholtunnel op maandagochtend, gesmolten tot een hoopje ellende?

twaalf delen door twee 2.0Nee, kan ik met een gerust hart stellen. De database draait nu succesvol en zelfstandig. Daar de Access Database ter vervanging was van een enorm Excel bestand moest de daadwerkelijke data uiteraard worden overgezet van het ene systeem naar het andere systeem. Dit ging allerminst vlekkeloos en was misschien wel het meeste werk van het complete project. Daarna is de transitie vrijwel probleemloos verlopen. De gebruikers zijn tevreden met de User Interface. De afdeling Managed Services kan nu in een handomdraai de betreffende orders registreren, beheren en (her)plannen. Rapportages worden geautomatiseerd aangeleverd iedere maandagochtend, waardoor communicatie naar de partijen efficiënt en duidelijk gebeurt. Het werkt soepel, snel en gebruiksvriendelijk en dat klonk mijn manager als muziek in de oren.

Muziek. Een noot is simpel, maar een hele maat componeren wordt complexer. Een compleet lied heeft vele maten, met vele noten. Als een noot vals is, kan dit de hele opvoering ruïneren. Als iedere noot perfect gebracht wordt, verdwijnt de opvoering naar de achtergrond en blijft alleen de muziek over.

Als ik even in deze analogie mag blijven hangen, wat gebeurt dan als je die ene valse noot simpelweg niet op de juiste manier opgevoerd krijgt? Verwijder je dan de noot, of zet je hem naar een andere toonhoogte? Deze vraag heb ik mij keer op keer moeten stellen toen kleine issues in de database naderhand opgelost moesten worden. De keuze die je maakt heeft invloed op alle afhankelijkheden binnen je database. De ene noot kan je gerust een toon omlaag of omhoog zetten, zonder dat iemand daar wat van merkt. De andere noot draagt misschien wel 20% van het complete lied en een aanpassing daarvan heeft verstrekkende gevolgen voor het hele lied. Deze uitdagingen maken dat de ontwikkeling van de database nooit ten einde is en ik dus regelmatig nog te vinden ben in Delft om verder te sleutelen. Gelukkig.

Inmiddels zit ik knee deep in mijn volgende opdracht. Het product management van de KH Information Server. En dit is zeker niet zonder uitdagingen. Maar, daarover de volgende keer meer.

“What’s the best way to pay a product manager? – VISA International. They love taking credit for things.”

Tim de Wolf

2 gedachten over ““Twaalf” delen door “2” – Twee punt nul”

  1. Super Tim, jouw rapportages worden door onze klant KPN en uiteraard ook door mijzelf enorm gewaardeerd. Overzichtelijk, op maat en 24/7 beschikbaar!
    Dank voor al je werk wat je er in hebt gestopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *