Smart Industry: Promising Efficiency

1De Nederlandse en Belgische consumentenmarkt zijn erg dynamisch, echter is de industrie tot op heden relatief conservatief. Dit komt onder andere door de complexiteit van industriële operaties, waarbij verbetertrajecten vaak multidisciplinair zijn. Door deze conservatieve houding loopt de industrie in het buitenland flink voor, ten opzichte van Nederland en België. Dit is dan ook de reden dat de Nederlandse overheid hierin, begin 2015, een stap heeft ondernomen om een inhaalslag te kunnen maken: ‘Dutch industry fit for the future’, ook wel Smart Industry genoemd.

Wat is Smart Industry?

Met de ontwikkeling van Smart Industry wordt de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties bedoeld (‘Internet of Things’), waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe sectoren ontstaan. Smart Industry optimaliseert dus de productie met inzet van ICT. Slimme machines en robots communiceren met elkaar, sporen zelf fouten op en herstellen die fouten. Ook de interactie tussen mens en machine wordt hierdoor geoptimaliseerd. Op deze wijze kan de industrie sneller, duurzamer en goedkoper produceren.

Als organisatie kan je met bovenstaande definitie alleen eigenlijk niet zoveel. Waar leg je dan de focus op? Hoe minimaliseer ik mijn risico? Hoeveel verbetering in efficiency kan ik verwachten dan? Hoe overtuig ik mijn eigen manager dat we hiermee aan de slag moeten? Vragen die ik dagelijks voorbij hoor komen als ik bij klanten op bezoek ben.

Koning & Hartman is al jaren bezig met de ontwikkeling van slimme oplossingen voor industriële omgevingen; zo nieuw was Smart Industry voor ons dus niet! In 2015 heb ik hierover vier round tables georganiseerd, zie hier een aantal van de partijen die aanwezig waren. Deze round tables zijn inspirerende kennissessies waarbij we in discussie gaan met de markt, over Smart Industry, zodat wij de vragen kunnen beantwoorden die ik hiervoor stelde. Ook Link Magazine was erbij en zij hebben een artikel geschreven over de bijeenkomst. De round tables zijn dan ook een succes en de eerstvolgende drie round tables staan alweer op de planning! De kracht is dat we Smart Industry concreet weten te maken, dit is nodig omdat Smart Industry voor velen nog een “buzzword” is.  Maar hoe je het went of keert, dit is de toekomst van de industrie!

Tim de Wolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *