Lessons Learned van het seminar Mobile Solutions

seminar-mob-sol1Toen Koning & Hartman eind 2014 RadioAccess overnam, groeide onze expertise op het gebied van mobiele communicatie. Expertise die we graag delen met onze relaties en daarom organiseerden we in samenwerking met het Erasmus MC, Schiphol Telematics en de BTG (Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers) het Seminar Mobile Solutions. In mijn functie als Junior Marketing & Communications Specialist was ik verantwoordelijk voor de coördinatie en communicatie rondom dit – al zeg ik het zelf – succesvolle event. Los van de ervaring om met veel verschillende mensen samen te werken heb ik ook inhoudelijk heel veel geleerd.  

Het lijkt simpel…
Mobiele bereikbaarheid, daar kunnen we ons allemaal iets bij voorstellen. Maar hoe je daar in specifieke situaties toe komt, is minder simpel. Veel moderne gebouwen zijn namelijk zo goed geïsoleerd dat fatsoenlijk internetten en bellen echt niet zo vanzelfsprekend is. Afhankelijk van de wensen en behoeften van een organisatie kan Koning & Hartman een adequate oplossing verzorgen.

En dat is het ook!
Wel eens van een DAS gehoord? Een Distributed Antenna System (DAS dus) is een indoor antenne netwerk dat de signalen van de operator binnen en buiten kantoormuren versterkt. RadioAccess ontwerpt ook Private GSM oplossingen, zoals de naam al doet vermoeden, een ‘privé mobiel netwerk’ waardoor een organisatie überhaupt niet meer afhankelijk is van een provider (wat bij een DAS wel het geval is) en toch optimale dekking geniet. En dan is er nog Private LTE, perfecte dekking op het gebied van internet. Zomaar een greep uit de vele mogelijkheden om mobiele bereikbaarheid te garanderen.

mobcom_03Connection: the key to success?!
Enfin, de oplossingen zijn dus voorhanden. Een kwestie van implementeren en je bent optimaal mobiel bereikbaar. Toch ben je er dan nog niet, zo bleek uit de presentaties van al onze gastsprekers. Want optimale mobiele bereikbaarheid is geen doel op zich, maar een middel om een doel te behalen. Bijvoorbeeld tijd- en dus geldbesparing, nauwkeuriger werken, meer flexibiliteit van medewerkers enzovoort. Mobiele communicatie faciliteert een nieuwe manier van werken ten behoeve van dat doel.

De optimale dekking leidt in veel situaties dus tot een heuse cultuurverandering: processen moeten anders ingericht worden en mensen moeten zich daar aan aanpassen. Een verhelderend voorbeeld vond ik dat van onze gastspreker van Schiphol Telematics. “Een piloot handelt nu naar de instructies die hij krijgt via een oproepsysteem. Als dat systeem dan plaats maakt voor een digitaal dashboard waarop de piloot zijn taken ontvangt en vervolgens moet afvinken in plaats van mondeling te reageren, dan moet hij gigantisch omschakelen. Zijn hele manier van werken verandert.”

Ook neemt de mobiliteit van medewerkers toe. Even van de plek af? Geen probleem, de vaste toestellen maken plaats voor mobile devices. Kan ook beangstigend zijn en wantrouwen opwekken, want ‘de baas’ kan te allen tijden zien waar je je bevindt en of je beschikbaar bent. Ook verdwijnt de grens tussen zakelijk en privé steeds meer, als die grens er überhaupt nog is tegenwoordig…

mobcom_02Vervolgens levert alle mobiele communicatie ook een gigantische dataset op. “Moeten we daar niet iets mee?” is de vraag die bedrijven zich stellen. Gestructureerde en consequente data-analyse brengt grote voordelen met zich mee. Het euvel zit ‘m in de onwetendheid van bedrijven: “hoe gaan we dit aanpakken en inzetten om onze organisatie efficiënter te laten werken?  Waar in vredesnaam te beginnen?!” Dan is er nog het aspect veiligheid, zeker niet de minst belangrijke. Bedrijven beseffen zich maar al te goed dat de gevolgen  niet te overzien zijn als cruciale informatie op straat komt te liggen.

Veel organisaties zijn zich inmiddels bewust van bovengenoemde kansen en valkuilen, zo vertelde de voorzitter van de BTG Groep. Maar daarmee is het onderwerp niet af. Want de afhankelijkheid van de mobiele communicatiemogelijkheden neemt toe en daarmee de kwetsbaarheid wanneer het even niet zo goed werkt. Bedrijven stellen dus steeds hogere eisen op het gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. Immers, vaste telefoniesystemen maken plaats voor mobile devices, maar die moeten dan ook wel 100% betrouwbaar zijn.

Koning & Hartman maakt als technologie specialist onderdeel uit van deze ontwikkelingen en zal geïnteresseerden hier altijd in blijven betrekken. Dat kan via seminars als deze met gastsprekers en spectaculaire demo’s (de eerste op LTE gebaseerde drone ging de lucht in!). Maar wie weet kom jij het Koning & Hartman-team binnenkort versterken als Young Professional? Of het nou op de Marketing & Communications afdeling of op binnen het Technology-team is, je kunt je creativiteit hier zeker kwijt!

Danique Witlox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *