Remote Maintenance

Met dit blog probeer ik een blik te werpen op de toekomst van Remote Service. Een tijdje geleden heeft Judah al een Vlog gemaakt over het Remote Service Center, en even later schreef Pim ‘YP in services’ waar hij zijn rol als accountmanager heeft verduidelijkt. Dit blog is een verkorte versie van het technology trend report over het RSC waar ik de afgelopen weken mee bezig ben geweest. Een technology trend report beschrijft trends in technologieën die van belang zijn of worden voor Koning & Hartman. Ik ga in op de ontwikkelingen op het gebied van onderhoud die mogelijk zijn in combinatie met het RSC.

Wereldwijd wordt er veel gespendeerd aan het repareren van defecte apparatuur en de onverwachte kosten die daaruit vloeien. Om competitief te kunnen blijven staat er veel druk op operationele efficiency en ROI van machines. In veel sectoren wordt onderhoud aan machines correctief gedaan. Dit wil zeggen dat er pas nadat er een storing of fout opgetreden is gekeken wordt wat er met de machine aan de hand is, en de machine vervolgens gerepareerd wordt. Van bepaalde onderdelen van machines is bekend hoe lang de levensduur is, en kunnen ze aan het eind van die levensduur vervangen worden. Dit noemt men preventief onderhoud.

Door ontwikkelingen op het gebied van sensoren maar ook in het gebied van M2M (Machine to Machine) communicatie zijn er in de afgelopen jaren Remote Service Centers ontstaan. Remote Service Centers kunnen zowel netwerken en systemen in bijvoorbeeld de telecom sector monitoren, maar kunnen ook hulp bieden in office-achtige omgevingen door bij te houden in hoeverre een harde schijf vol is of in hoeverre CPU’s belast worden. Een korte beschrijving van een remote service center:

Een externe controlekamer die real-time op afstand het productieproces van machines en apparaten kan bewaken. Naast bewaking kan een Remote Service Center ook problemen op afstand oplossen, waardoor een technische dienst ontlast wordt. Zo werkt het: slimme machines sturen sensordata door naar het gekoppelde Remote Service Center, waar het veilig wordt opgeslagen en vervolgens bestudeerd. Doordat er een bepaalde structuur in de data wordt aangebracht zijn de gegevens vervolgens ook bruikbaar om trends te herkennen, normgedrag te controleren en voorspellingen te doen.

Er wordt in industry reports momenteel veel gesproken over predictive maintenance. Hierbij wordt real-time de conditie van machines en haar onderdelen gemonitord door middel van M2M communicatie. De data worden centraal opgeslagen en geanalyseerd om trends te herkennen in sensordata om zo ‘failure’ te leren herkennen. Zo kan er normgedrag gecontroleerd worden en kunnen er voorspellingen gedaan worden. Zelflerende algoritmes zijn in staat om verbanden te herkennen tussen temperatuur, luchtvochtigheid en stilstand van machines. Predictive maintenance kan gezien worden als de perfecte vorm van preventief onderhoud, en levert grote kostenbesparingen op: lagere downtime waardoor de productiecapaciteit van machines hoog blijft en lagere onderhoudskosten.

Een Remote Service Center kan bedrijven helpen om stappen te zetten in de transitie naar predictive maintenance. Steeds meer bedrijven zien in dat data hun meest belangrijke bezit is, maar weten niet hoe ze verder moeten na het verzamelen van data van bijvoorbeeld een productieproces. Het succes van investeren in data hangt af van verschillende factoren, onder andere de aanwezigheid van deskundig personeel. Deze deskundigheid ontbreekt bij sommige bedrijven, en als deze wel aanwezig is krijgt de deskundige niet altijd tijd om zich hiermee bezig te houden. Een Remote Service Center beschikt wel over deze deskundigheid, en kan op verschillende manieren waarde toevoegen:

  1. Ontzorging: Data-analyse is een kostenpost die niet direct een ROI heeft. Driekwart van Nederlandse bedrijven vindt dat hun kennisniveau onvoldoende tot krap voldoende is[1]. Uitbesteding hiervan ontzorgt de business doordat er gefocust kan worden op de core business;
  2. Cyber security: Er is steeds meer regelgeving van toepassing bij het opslaan van data. Voordelen van het gebruik maken van een RSC is het benutten van de expertise van het RSC. Ook hoeft er geen technische staf in dienst te zijn die zich bezig moet houden met opslag, beveiliging en onderhoud van data;
  3. Predictive-maintenance: Een verder voordeel is de samenvoeging van verschillende soorten data in de externe controlekamer, waar een data-warehouse gevormd wordt. In dit data-warehouse kunnen slimme algoritmes zoeken naar verbanden en trends. Slimme gekoppelde sensoren zijn al in staat om onder andere snelheid, vibratie, temperatuur, en energieverbruik te relateren aan stilstand van machines door te kijken naar onregelmatigheden. Zo wordt het niet alleen makkelijker om remote storingen te voorspellen, maar kan onderhoud in toenemende mate ook op afstand gedaan worden, mogelijk zelfs automatisch waardoor hoge kostenbesparingen gerealiseerd kunnen worden.

“Do what you do best, and outsource the rest” is het legendarische advies van Peter Drucker, business consultant en hoogleraar aan onder andere de Harvard Business School. De transitie naar predictive maintenance hoeft niet individueel gedaan te worden, maar kan uitstekend begeleid worden door een Remote Service Center.

[1] Marqit, Bedrijf erkent kennisgebrek bij data-analyse, 2015

Ytsen van der Meer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *