Praten als Brugman, ontdekken als Einstein

Na wat Pourya schreef over zichtbaarheid, breek ik nu een lans voor een ander onderbelicht aspect van ‘de carrière’.

Om de haverklap krijg je ze te horen: essentiële capaciteiten en competenties voor je carrière. Termen als initiatief nemen, resultaatgerichtheid en team player komen al snel naar voren. In de zakelijke context noemt men ook vaak vindingrijkheid en ondernemerschap. Er bestaat een redelijke consensus over het grote belang van deze competenties voor mensen in een organisatie. Maar een van de bouwstenen blijft vaak onderbelicht: nieuwsgierigheid. Curiosity is underrated! (in business)

einstein

*(Einstein wijt zijn prestaties aan zijn nieuwsgierigheid. Vermoedelijk heeft een dijk van een IQ ook wel wat bijgedragen)

 

Wat zeggen de experts?

Eerst even wat wetenschap. Veel competenties zijn terug te leiden tot de basisbegrippen emotionele intelligentie (EQ) en intellectueel vermogen (IQ). Tomas Chamorro-Premuzic pleit in een HBR blog voor een additionele graadmeter: de ‘Curiosity Quotient’ (CQ). Het volgende is aangetoond: mensen met een hoog CQ zijn vindingrijk, staan open voor nieuwe ervaringen en zijn bestendig tegen ambiguïteit (wat een goede eigenschap is in steeds complexer wordende organisaties). Ook leidt de CQ naar verloop van tijd tot meer intellectuele investering en kennisvergaring. Daarbovenop is nieuwsgierigheid ook nog een van de basiskarakteristieken voor innovativiteit! Klinkt goed toch?

En nog mooier: naast je EQ kan je je CQ gewoon zelf ontwikkelen!

Hoe werkt dit nou in de praktijk?

Bijna 3 maanden geleden begon ik als Young Professional bij Koning & Hartman. De coaching, training en afwisseling die het programma bieden, zijn een uitstekende basis voor mijn toekomstige ontwikkeling. Daarnaast denk ik dat een nieuwsgierige instelling ook een hoop kan bijdragen. Bijvoorbeeld:

  1. Motivatie

Nieuwsgierigheid brengt altijd nieuwe dingen onder de aandacht. Je kan je werkzaamheden vanuit een ander perspectief bekijken. Zelf op ontdekkingstocht gaan zorgt ervoor dat je functie niet snel saai wordt. Hoppa, instant motivation boost 🙂

  1. Onverwachte skills

Soms komen vaardigheden die je in het verleden uit nieuwsgierigheid een keer geleerd hebt opeens van pas. Zo is bij mijn huidige werkzaamheden programmeren ineens nuttig; nu ben ik een rapportagesysteem aan het bouwen. Door mijn carrièrekeuze had ik eigenlijk niet gedacht dit nog eens te gaan gebruiken.

  1. De organisatie

Door veel te vragen aan mensen binnen de organisatie en oprechte interesse te tonen kom je snel te weten in welk speelveld je je bevindt. Welke problemen zijn er, welke processen kunnen verbeterd worden, welke veranderingen zijn er gaande? Met een helikopter view navigeer je gemakkelijker in een organisatie.

  1. Technische kennis

Aangezien Koning & Hartman een echt technologiebedrijf is, komt technische kennis goed van pas, ook al ben je er niet direct zelf mee bezig. In mijn huidige functie als Jr. Projectmanager in het Remote Service Center probeer ik zoveel mogelijk te observeren, vragen en te leren van de engineers om mij heen.

  1. De toekomst

De projecten die je doet als Young Professional duren gemiddeld 6-9 maanden. Je moet al snel gaan nadenken over wat je erna wilt gaan doen. Ik merk dat zelf op ontdekking gaan veel kennis oplevert over wat er mogelijk is. Daarna moet je er natuurlijk nog naar gaan handelen (wat weer een andere tak van sport is)!

Nieuwsgierigheid is uiteraard maar een onderdeel van het geheel. EQ skills zoals netwerken en presenteren zijn vitaal. Hard werken en passie ook. Wat vast staat is je IQ. Wat je zelf kunt ontwikkelen zijn je EQ en CQ. Doe dus beide: ‘Praten als Brugman en ontdekken als Einstein’.

Jasper Hoving

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *