Point-to-Multipoint Portofonie?

Nee jôh, wij gebruiken tegenwoordig Push To Talk over Cellular Data!

Je denkt nu vast: eh.. watte? Dat zou ik 3 weken geleden ook gezegd hebben!

Bij een bedrijf als Koning & Hartman merk je het elke dag: goede communicatie is een vitaal onderdeel van alle processen. De zin ‘communicatie zit ons in het bloed’ hoor je vaak, niet omdat wij zo veel praten, maar omdat we mogelijk maken dat er gecommuniceerd wordt. K&H specialiseert zich in vele communicatietechnologieën die al ontwikkeld zijn, en soms ook door het mede-ontwikkelen van nieuwe communicatiemethoden.

Laat ik nou het geluk hebben om in een dergelijk project terecht gekomen te zijn. Het bedrijf RadioAccess is sinds december onderdeel van Koning & Hartman. Het is een business unit die zich specialiseert in ‘indoor coverage, private GSM & private LTE’, kort gezegd: antennes die je mobiele signalen versterken of een eigen netwerk voor GSM/mobiele data aanleggen. Na een eerste opdracht als YP te hebben gedaan bij een business unit waarin beheer wordt uitgevoerd voor klanten, is in mijn huidige opdracht een stuk minder voorgekauwd wat ik moet doen. Er wordt namelijk verwacht dat een nieuw product in de markt wordt gezet, en dat moet natuurlijk allemaal zo snel mogelijk, en zo veel mogelijk aandacht krijgen.SmartTalk-Logo

Het product is een applicatie waarmee portofonie op een slimme manier op een smartphone of tablet gebruikt kan worden. Als dit dan over 4G, 3G of zelfs nog oudere varianten gaat, heet dit Cellular Data. Je hoeft in een app alleen nog maar te drukken op een knopje, en de andere deelnemers aan de portofonie-groep horen je. Tadaa: Push To Talk (PTT)! Dit betekent dat, zoals ook bij conventionele portofonie, één gebruiker tegelijkertijd kan communiceren, en de andere deelnemers luisteren. Ook net als bij conventionele portofonie is het dat je met veel mensen tegelijkertijd in een groep kunt zitten, en ook iedereen actief mee kunt laten doen.

20150528 Caspar Smit met porto poseertWat is hier nou nieuw aan, hoor ik je denken. Dat zit ‘m erin dat dit allemaal op je smartphone of tablet kan, en vrijwel iedereen die toch al heeft. Het enige dat je nodig hebt is een dataverbinding, een account en de app zelf, en je kunt er al mee aan de slag. Gezien een set portofoons toch al snel een behoorlijke investering is, is dat een mooie besparing. Ook je dekking is volledig, op het stukje weiland in de buurt van Jipsingboertange na… En het mooie is, de datanetwerken worden alleen nog maar beter in de komende jaren!

Wat doe ik hier als YP nu mee? Het is mijn opdracht om vanaf het product te denken, en de markt te benaderen. Ik onderzoek samen met een directe collega-YP wat de doelgroepen zijn, bepaal een prijsmodel, stel een marketingplan op, en benader klanten. Zo zijn we dus verantwoordelijk voor de hele keten van de productintroductie. Een mooie uitdaging!

Zo ga je binnen een maand van de functie Change Coördinator naar Business Developer. Een mooi voorbeeld van de diversiteit van opdrachten binnen het Young Professionals programma!

Als je meer te weten wilt komen over SmartTalk, of tips hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen!

Martin Kosters

6 gedachten over “Point-to-Multipoint Portofonie?”

  1. Goede vraag Raymond!

   Er is een dedicated, redundante en beveiligde server door ons ingericht voor de dienst. De versleuteling en beschikbaarheid van de verbindingen is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de verschillende providers van dataverbindingen. De insteek van onze dienst is dat wanneer je een dataverbinding (zelfs tot aan GPRS) hebt, wat in ons land vrijwel overal het geval is, dat je altijd SmartTalk kunt gebruiken.

 1. Hallo Martin,

  Bedankt voor je reactie. Wat je zegt begrijp ik, echter is een systeem zo zwak als de zwakste schakel.

  In dit concept, de verbinding van een externe operator die geen QoS kan garanderen op de dataverbinding. Zolang je het systeem niet op een private netwerk gebruikt kan je de QoS niet garanderen en is het niet toepasbaar voor bedrijfskritische communicatie.

  Het concept is daarom wel leuk, maar niet altijd toepasbaar. Derhalve geen 100% vervanger voor een conventioneel PrivateMR systeem bij gebruik van een publiek netwerk.

  Groet,
  Raymond

  1. Hoi Raymond,

   Dat is een interessant punt, en voorlopig richten wij ons vooral op partijen waarbij geen levens afhankelijk zijn van de communicatie. Een ander interessant punt dat je noemt is dat je met een publiek netwerk deze service niet kunt garanderen, maar met een privaat netwerk wel. Natuurlijk kunnen we bij een bedrijf of instelling met een Private LTE of Private GSM meer garanties bieden, maar wij kunnen zelf ook deze netwerken aanleggen.

   Goed, ik zou zeggen: bedrijfskritische communicatie kan wel, maar als er levens van afhangen, moet je je bewust zijn van de beperkingen van het systeem. Een conventioneel PMR-systeem is (nog) de betere keuze (hoewel deze ook niet 100% bereikbaarheid kunnen garanderen) als er geen private netwerken gebruikt kunnen worden en er levens afhangen van de snelheid van communicatie.

   In ieder geval leuk om het gesprek hierover aan te gaan, dankjewel voor je interesse!

 2. Hallo Martin,
  Voor de mensen uit het PMR vak doet de titel een beetje vreemd aan want portofonie is meestal PtMP, Telefonie echter bijna nooit. Er had in mijn optiek dan ook boven moeten staan PtMP telefonie. De voordelen van een portofonie / mobilofonie zijn: Communiceren binnen een gesloten gebruikersgroep met snelle access (geen nummers kiezen ed.). Ook wel Push to talk genoemd.

  Ik denk zelf dat deze dienstverlening een hele waardevolle aanvulling is op bestaande technieken en zie naast de reeds genoemde nadelen ook een heleboel voordelen. De mobiel heb je altijd bij je, door de landelijke dekking van de mobiele netwerken heb je bijna overal dekking. Je kunt middels het downloaden van een app en het toesturen van een licentie iemand direct aansluiten, ook voor een korte gebruiksduur en zonder speciale spullen aan te schaffen. Ideaal voor op projecten ed. Je kunt mensen van verschillende bedrijven met elkaar verbinden, groepen make enz.enz. enz. Inderdaad is het minder geschikt voor critical communications maar daarvoor kan ik nog wel een paar handige oplossingen bedenken. Succes met deze mooie nieuwe dienstverlening!

  1. Hallo Guillaume,

   Bedankt voor je reactie, en in een groep met kenners val ik natuurlijk door de mand met maar 5 weken ervaring op dit gebied. Scherp opgemerkt!

   Ik ben erg benieuwd hoe de technologie zich verder gaat ontwikkelen, en vertrouw erop dat SmartTalk met hulp van de slimme technici bij Koning & Hartman en RadioAccess een succes gaat worden!

   groeten,
   Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *