Persoonlijke groei

Afgelopen weekend was het zover: tijd om samen met collega’s eens goed naar jezelf en anderen te kijken. Dit weekend hebben namelijk Denise, Hylke, Jerry, Judah, Sebastiaan, Veerle en ik de training Persoonlijk Excelleren gevolgd.

 

Om goed van start te gaan worden we eerst losgerukt van onze dagelijkse werkomgeving en ontmoeten we elkaar ’s ochtends vroeg op een locatie ergens in de bossen rondom Utrecht. Hier, los van alle afleidingen van het dagelijkse werk, beginnen wij aan de eerste dag van onze 3 daagse training. Na een korte introductie van Marc, onze trainer, beginnen we met een korte kennismakingsronde. Ondanks dat we elkaar als collega’s redelijk goed kennen, weet Marc de kennismaking zo in te steken dat er toch verbazende dingen naar boven komen over de collega’s die je bijna dagelijks ziet.

Dit zet gelijk de sfeer voor de rest van de dag; openheid en eerlijkheid staan voorop. Gedurende de dag behandelen we samen verschillende thema’s, waaronder: luisterniveaus, drijfveren, het kernkwadrant, het Johari-venster en de cirkel van invloed & betrokkenheid. Dit resulteert aan het einde van de eerste dag in een aantal persoonlijke leerdoelen, gebaseerd op onze kwaliteiten en valkuilen, waarmee we ons verder kunnen ontwikkelen. Voor nu kunnen we dit laten bezinken, het is namelijk tijd voor iets heel anders: het diner.

Na een lange inspannende en emotioneel vermoeiende dag worden we met warmte ontvangen in het restaurant. Onder het genot van een heerlijke maaltijd bijkomen van de eerste intensieve trainingsdag. Toch blijven bij velen de gesprekken van die dag in het achterhoofd spelen, waardoor de luchtige gesprekken al gauw afgewisseld worden door gesprekken over iedereens achtergrond en thuissituatie. Het is wel duidelijk dat we deze eerste dag nader tot elkaar zijn gekomen.

Na een korte nachtrust, besluiten we de dag fris te beginnen met een buiten opdracht. Tijdens een korte wandeling bespreken we nog eens wat we de eerste dag geleerd hebben en welke belangrijke leerdoelen we voor onszelf hebben bepaald. De tweede dag heeft een ander karakter; de focus ligt vandaag iets meer op hoe je jezelf laat zien aan anderen. We verdiepen ons in de beste wijze van feedback geven aan de mensen waar je mee samenwerkt. Om vervolgens door te gaan naar uitstraling, zowel verbaal als non-verbaal. Door een presentatie oefening te doen komen we er achter waar iedereens sterke en verbeterpunten liggen, en hoe we hiermee om kunnen gaan. Hiermee komt ook de tweede dag ten einde. Uitgeput, maar wijzer keren we huiswaarts.

Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat het twee leerzame dagen waren. We zijn meer te weten gekomen over onszelf, maar ook over elkaar. Nu is de tijd om te bepalen welke stappen we willen zetten om onze doelen te behalen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit ons allemaal gaat lukken.

Mike Baas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *