Motivati-on/off

bas-blogEindelijk is het dan zover, mijn eerste blog voor het YPP. Ook ik stond te trappelen om mijn bijdrage te leveren. Ik mag terugblikken op drie maanden Young Professional bij Koning & Hartman. Drie veelzijdige maanden met veel verschillende opdrachten. Van een korte periode projectleider zijn voor een tender tot het continu bijdragen aan het YP programma, van een partnerbezoek in België naar een gesprek voor een extern project in Den Haag. Wanneer je veel verschillende dingen naast elkaar doet met verschillende stakeholders realiseer je je soms niet wat je allemaal hebt gedaan en geleerd.

Daarnaast brengt deze variatie heel wat verschillen met zich mee. Verschil in complexiteit, verschil in tijdsduur, verschil in urgentie en verschil in motivatie voor de projecten. Hoewel de eerste drie in mindere mate te beïnvloeden zijn, kan je wel controle uitvoeren op de laatste; motivatie. Bij het ene project komt motivatie vanzelf terwijl je bij het andere project jezelf ertoe moet zetten. Maar heb je wel invloed op je eigen motivatie of hangt het af van het project? Een kijkje in de werking van motivatie kan een belangrijke stap zijn in het vergroten van je eigen werktevredenheid en performance.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie houdt in dat je persoonlijk overtuigd en gemotiveerd bent bepaalde acties te voltooien. Dat je iets doet simpelweg omdat je het leuk vindt. Uit onderzoek blijkt dat intrinsieke motivatie een sterke voorspeller is van job performance. Als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn is de kans groot dat ze ook productiever zijn. Daniel Pink beschrijft in zijn boek Drive: the surprising truth about what motivates us dat er drie belangrijke aspecten zijn van intrinsieke motivatie;

  • Purpose: Het uitvoeren van betekenisvol werk
  • Mastery: De wil om beter en professioneler te worden
  • Autonomy: De vrijheid om autonoom naar een doel te werken

Een belangrijk voordeel van intrinsieke motivatie is dat het voor een langere termijn aan kan houden. Daarnaast is het grotendeels zelfvoorzienend, waardoor je onafhankelijk invloed kan uitoefenen op je eigen motivatie.

Extrinsieke motivatie

Extrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je beweegreden wordt geïnitieerd door externe invloeden zoals een straf of beloning, het zogenaamde carrot and stick. Meestal simpelweg een salaris of een bonus. Hoewel salaris een belangrijk onderdeel uitmaakt van het werk en voor veel mensen een belangrijke motivator is, bestaat er opvallend genoeg toch een hele lage correlatie tussen salaris en werktevredenheid. Simpelweg de beloning verhogen, hoeft niet te leiden tot een hogere werktevredenheid of performance. Daartegenover werkt onvoldoende betalen wel negatief op de motivatie. Zoals Daniel Pink het beschrijft “you should pay enough to get the issue of money off the table”. In sommige gevallen kan het geven van een betaling zelfs een negatief effect hebben. Het ‘overjustification effect’ kan van intrinsieke motivatie een extrinsieke maken. Wanneer de beloning dan stopt is de kans groot dat ook de intrinsieke motivatie verdwenen is. Een andere belangrijke factor van extrinsieke motivatie is erkenning. In een experiment van gedragseconoom Dan Ariely blijkt dat het simpelweg erkennen van prestaties een significante bijdrage kan leveren aan motivatie. Hier bleek dat mensen die het gevoel hadden zinnig bezig te zijn en hiervoor erkend werden tot 40% minder betaling te accepteren voor hun werk.

Ondanks dat je motivatie gestructureerd kan benaderen en analyseren blijft het afhankelijk per persoon, situatie, tijd of zelfs moment. Er bestaat geen gouden combinatie van intrinsieke en extrinsieke motivatoren die ervoor zorgen dat je altijd gemotiveerd blijft. Wel kan je zelf een bijdrage leveren om je eigen motivatie te verhogen. Hoewel je vaak aan extrinsieke factoren niets kan veranderen, blijven intrinsieke factoren afhankelijk van perceptie. Probeer je eigen purpose voor een project te definiëren. Realiseer dat er alsnog een leercurve in zit (Mastery) en waarborg je autonomy door individuele doelen te stellen. Door hierbij stil te staan leer ik binnen het YPP om motivatie minder af te laten hangen van de inhoud van de activiteiten, aangezien geen enkel project hetzelfde is. Op deze manier zorg ik dat de prestaties constanter worden, ongeacht de projectdetails. Zo draag ik bij aan mijn eigen werktevredenheid én performance, win-win.

Sebastiaan de Boer

Literatuur

Ariely, D. (2008). Predictably irrational (p. 20). New York: HarperCollins.

Ariely, D., Kamenica, E., & Prelec, D. (2008). Man’s search for meaning: The case of Legos. Journal of Economic Behavior & Organization, 67(3), 671-677.

Chamorro-Premuzic, T. (2013). Does money really affect motivation? A review of the research. Harvard Business Review Blog Network April, 10, 2013.

Deci, E. L. (1971). Effects of externally mediated rewards on intrinsic motivation. Journal of personality and Social Psychology, 18(1), 105.

Pink, D. H. (2011). Drive: The surprising truth about what motivates us. Penguin.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *