LoRa: Een impuls voor ‘The Internet of Things’

loraHet Internet of Things (IoT) lijkt de volgende technologische mega-trend te worden. Volgens  kenners is het een trend die de manier waarop we leven en werken ingrijpend gaat veranderen. IoT, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen, ambieert alle aspecten van een mensenleven te integreren in een bruikbare, eenvoudig hanteerbare databank. De mogelijkheden die ontstaan wanneer fysieke objecten en de virtuele wereld samenkomen worden omschreven als ‘eindeloos’ en ‘spectaculair’. Het interessante aan het Internet of Things is dat het leidt tot verrassende nieuwe koppelingen tussen bestaande diensten, technologieën en applicaties. Dit biedt bedrijven ruimte om hun dienstverlening en bedrijfsprocessen efficiënter in te richten, kosten te verlagen of zelfs compleet nieuwe business modellen te ontwikkelen.

Hoewel er al vele partijen actief zijn in de wereld van Internet of Things, en de afgelopen jaren grote ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, zijn er diverse factoren die een explosieve groei tot nu toe hebben belemmerd. Zaken als te dure sensoren, verscheidenheid aan gebruikte protocollen, relatief dure bandbreedte, energie en plaatselijk beperkte mogelijkheden tot draadloze verbinding vormen de belangrijkste belemmeringen. Echter, de laatste drie genoemde factoren lijken nu te worden weggenomen met de komst van een nieuwe veelbelovende technologie; LoRa.

LoRa is een netwerk dat verschillende apparaten van een lange afstand, via het internet, aan elkaar kan verbinden. Het is een compleet nieuw netwerk, naast Wifi of het 2-, 3- of 4G netwerk, waarbij kleine hoeveelheden data over een grote afstand aan het internet gekoppeld kunnen worden. Via LoRa kunnen bijvoorbeeld sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand naar het internet verzenden of kunnen apparaten vanaf het internet opdrachten krijgen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van het LoRa protocol Long Range Wide-Area Network (LoRaWAN). Wellicht denk je nu bij jezelf: “Apparaten aan het internet verbinden en data uitwisselen was toch allang al mogelijk, waarom nog een compleet nieuw netwerk?”. Nou, waarschijnlijk denk je dan nu aan toepassingen van Machine-2-Machine (M2M) connectiviteit als mobiele pinautomaten, boardcomputers of water-, gas- en elektriciteitsmeters, maar toepassingen van IoT gaan veel verder gaan voornamelijk om apparaten die weinig stroom en data gebruiken. Denk aan een slimme thermostaat waarmee je op afstand de temperatuur in je huiskamer kunt aanpassen, sensoren in biervaten die een signaal afgeven als ze bijna leeg zij, een app waarmee je je hartslag kunt meten of het kunnen lokaliseren van je fiets, huisdier of zelfs je kind.

Het LoRaWAN protocol is als mobiel netwerk speciaal ontwikkeld om aan de hoge eisen van IoT te kunnen voldoen en maakt het mogelijk om kleine toepassingen, kostenefficiënt, aan het internet te verbinden. Dit netwerk onderscheid zich doordat het energiezuinig is en een bereik heeft van ongeveer 15 kilometer. De apparaten die met het netwerk verbonden zijn hoeven niet continu in verbinding met het internet te staan, waardoor er ontzettend weinig data wordt verbruikt en de levensduur van de accu van een apparaat kan oplopen tot wel 10 jaar. Bovendien zien we in veel toepassingen dat lokaliseren een belangrijke factor is, het LoRa netwerk biedt ook hierin de oplossing doordat apparaten aangesloten op het netwerk, zonder gebruik van GPS, tot op 25 meter nauwkeurig kunnen worden gelokaliseerd.

Het LoRa netwerk is zelfs zo veelbelovend dat diverse startups, apparatuur- en sensorfabrikanten en wereldwijde spelers uit onder andere de telecom en industrie, de zogenoemde LoRa™ Alliance hebben opgericht. De  LoRa™ Alliance is geïnitieerd door toonaangevende spelers in de business welke trachten het gebruik van het LoRa netwerk te standaardiseren om het gebruik van IoT applicaties wereldwijd mogelijk te maken. In Nederland heeft KPN, de grootste telecomprovider van Nederland, zich ook aangesloten bij de  LoRa™ Alliance. KPN is zeer intensief bezig met ontwikkelingen op het gebied van IoT en als beheerder van het meest uitgebreide mobiele netwerk van Nederland neemt zij dus nu ook de lead in de uitrol van het eerste officiële IoT netwerk. De afdeling Coverage & Site Management van KPN, waar ik momenteel mijn opdracht vervul, is verantwoordelijk voor de uitrol van het LoRa netwerk. Uiteraard een fantastisch en leerzaam project om onderdeel van uit te maken. Het project stelt zeer ambitieuze doelen en zal vele uitdagingen met zich meebrengen, waardoor de komende perioden dan ook als zeer spannend en intensief zullen worden ervaren.

Het doel van KPN is om eind 2016 in Nederland een landelijk dekkend LoRa netwerk te kunnen bieden. Als dergelijke ambitieuze doelstellingen ook in andere landen gesteld worden, wordt de voorspelling van Gartner, Inc., dat in 2020 meer dan 26 miljard ‘dingen’ een internetverbinding zullen hebben, hiermee steeds reëler.

Pourya Dadres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *