Je eigen wolk of die van een ander?

Alles naar de Cloud! Waar je ook luistert, alles draait om clouddiensten. Uber, Airbnb en Dropbox zijn bekende voorbeelden van veelgebruikte diensten die in de cloud rondzweven als een soort magische oplossing voor iedereen. Met eHidde blogen Internet-verbinding en met een paar clicks kan je gebruik maken van meest geweldige diensten, maar juist door het gemak en de algemene aanwezigheid van clouddiensten is de cloud voor velen een abstract begrip.

 

Om te beginnen, wat is de cloud? De cloud begint bij een server. Eigenlijk is dit niets meer dan een computersysteem (stukje rekenkracht en een stukje opslag) die gebruikt wordt om diensten te verlenen aan clients (devices of applicaties die de gebruiker gebruikt, zoals je smartphone). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webserver; de website staat op een centrale server die benaderd kan worden door clients (je browser) door te zoeken naar het adres van die server (ip-adres of domeinnaam). Deze opzet is zo oud als het internet zelf, want het internet is niets meer dan het netwerk van servers overal ter wereld. De cloud is in die zin gelijk aan het internet, dus misschien kunnen we het beter hebben over clouddiensten.

Clouddiensten zijn verzamelingen van servers die computerkracht leveren voor specifieke diensten. Deze diensten worden vaak “… as a Service” genoemd. Wanneer er alleen rekenkracht en opslag wordt aangeboden hebben we het over Infrastructure as a Service (IaaS). Amazon (AWS), Google en Microsoft zijn hierin de grootste dienstverleners ter wereld en vallen onder de naam Public Cloud Providers. Als gebruiker mag je zelf bepalen wat je met de infrastructuur doet en je betaalt alleen voor wat je gebruikt in een abonnementsvorm.

Veel cloud- of internetbedrijven beginnen vaak met eigen servers om hun diensten op te draaien, maar stappen naar verloop van tijd vaak over naar deze dienstverleners, simpelweg omdat ze zich niet willen bezig houden met het beheren van de servers. Dit is ook gelijk het unique selling point van de publieke cloud; onbezorgd en schaalbaar gebruik maken van computercapaciteit zonder zorgen over het beheer. Niet alleen het voor de hand liggende opschalen gaat een stuk eenvoudiger, maar juist het afschalen wanneer je minder capaciteit nodig hebt is vrijwel onmogelijk als je je eigen servers hebt staan.

Public cloud providers zetten daarnaast specifieke diensten in om het werken in de cloud makkelijker of efficiënter te maken. Ze bouwen een platform op hun infrastructuur en draaien daar specifieke diensten en applicaties op (Platform as a Service, PaaS). Je kunt dit vergelijken met het besturingssysteem op je pc met de applicaties die je daar op draait. Microsoft Azure zet bijvoorbeeld volledig in op dit concept door specifieke oplossing voor bijvoorbeeld het Internet of Things te bouwen. Hiermee kan je via je browser een hele oplossing bouwen, zonder dat je je druk hoeft te maken over de resources die nodig zijn om je oplossing te bouwen en zonder al te code te schrijven.

De bedrijven die nog gebruik maken van hun eigen servers maken gebruik van de zogenaamde private cloud. De reden hiervoor kan zijn dat de diensten die ze draaien in eigen beheer willen hebben of dat er specifieke gegevens zijn (bijvoorbeeld recepturen) die ze koste wat kost geheim willen houden. Eén van de punten van zorg die bedrijven hebben over de publieke cloud gaat over privacy. Veel van de cloudproviders zijn Amerikaanse bedrijven en vallen daarom onder o.a. de Patriot Act, wat betekent (in een hele kleine notendop) dat de Amerikaanse overheid onder bepaalde voorwaarden zichzelf het recht geeft data in te zien. Gelukkig verzetten de meeste providers zich actief tegen dit beleid, mede omdat dit potentiële klanten kan afschrikken. Eén van de oplossingen die Microsoft bijvoorbeeld gebruikt is het leasen van datacenters in Duitsland, wat één van de strengste regels omtrent privacy ter wereld heeft. Door dit te doen is Microsoft niet de eigenaar van de opslag en valt dit buiten de Amerikaanse regels.

In mijn ogen is de uiteindelijke afweging tussen het gebruik van een private of een publieke cloud een kosten- en batenafweging. Er moet steeds kritischer gekeken worden naar de gevoeligheid van de data ten opzichte van de kosten van het houden van data in eigen beheer. Aangezien bedrijven steeds meer gaan werken aan een IoT-oplossing waar veel data (vooral telemetrie) verzameld gaat worden, wordt een private cloud oplossing erg duur. De meeste bedrijven die ik spreek zijn dan ook wel van mening dat ze op een gegeven moment gebruik zullen gaan maken van publieke cloudproviders, maar zijn nog terughoudend vanwege de privacy en de abonnementsvorm (vaak zijn betalingsstructuren binnen een bedrijf niet ingericht om maandelijks te betalen). Ik denk dat zij uiteindelijk hun oplossing gaan vinden in de vorm van hybrid cloud, waarbij zowel private als public samenwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld recepturen lokaal staan en kan de telemetrie de cloud in om daar op grote schaal op te slaan en analyses uit te voeren.

De cloud is er eigenlijk al voor iedereen. Echter, in welke vorm bedrijven er gebruik van gaan maken moet voor de bedrijven zelf nog duidelijk worden. In mijn ogen is er geen ontsnappen aan; Alles naar (publieke) cloud, maar waarschijnlijk met een klein kritisch stukje data dicht bij huis.

Hidde Dorhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *