Innoveren… Hoe doe je dat?

innovatie kidsVolgens Eric Schmidt en Jonathan Rosenberg is dat vrij simpel. In het boek ‘How Google works’ (2014) leggen ze uit dat je om te overleven in de innovatieve technische sector ‘smart creatives’ de ruimte moet geven om te excelleren. Het Young Professionals Programma van Koning & Hartman heeft een soortgelijke visie: jonge talenten aantrekken en ze de middelen geven om het verschil te maken binnen de organisatie en daarbuiten.

Volgens Eric en Jonathan zijn smart creatives de mensen die technische kennis combineren met business expertise en creativiteit. Ze leggen uit hoe je de organisatiecultuur, -strategie en -communicatie moet vormgeven om het potentieel van deze smart creatives te benutten. Eén tip die mij hierin bij is gebleven is: ‘Set unattainable goals, and then fail well.’ Een soortgelijke tip kreeg ik ook van mijn coach, de CEO van Koning & Hartman, tijdens mijn eerste coachgesprek: ‘Je mag fouten maken, want daar leer je juist van’. Nou is het fijn dat je van de CEO het mandaat krijgt om de fout in te gaan, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

setunattainablegoals

Als verse starter ben ik nog steeds bezig om mezelf van ‘Kim als student’ te ontwikkelen naar ‘Kim als Young Professional’. En op de universiteit werd het maken van fouten op z’n zachtst gezegd niet toegejuicht. Als je te ver ‘out of the box’ dacht en dus buiten de kaders van de gegeven opdracht trad, werd dit vaak afgestraft met een onvoldoende omdat je niet aan de gestelde voorwaarden voldeed.

Maar als ‘Kim de Young Professional’ wordt van mij verwacht dat ik met vernieuwende ideeën kom en een frisse blik werp op bestaande processen. Dus toch maar proberen om de ‘Google-filosofie’ toe te passen op mijn eigen situatie. Daarom geef ik mezelf nu één uur per week om te brainstormen over nieuwe ideeën en mogelijke verbeteringen, net zoals de smart creatives bij Google die 1 dag per week aan een eigen project mogen werken (maar dan in het klein). Nu nog dat onbereikbare doel zetten, zodat ik ‘goed’ kan falen

Kim Sillekens

Eén gedachte over “Innoveren… Hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *