Het klinkt misschien chique, maar wat ís Site Acquisitie nou eigenlijk?

20150107_090430Op dit moment werk ik alweer vier maanden als Site Acquisiteur in opdracht van Tele2 voor de uitrol van hun 4G-netwerk(LTE-netwerk). Een functie waarvan ik eerder niet wist dat deze bestond en binnen een business die mij vrijwel geheel onbekend was. Inmiddels spreek ik een aardig woordje Telecom en heb ik een goed beeld ontwikkeld van wat zich allemaal afspeelt in ‘Telecomland’. Dus: tijd om overige leken van wat uitleg te voorzien.

Site Acquisitie is slechts een klein onderdeel binnen de Telecom, maar daardoor niet minder belangrijk voor het resultaat aan het uiteinde van de keten. Als Site Acquisiteur vervul je de rol als contractonderhandelaar voor het verkrijgen van toestemming voor het plaatsen van telecom-apparatuur. Door deze contracten zo snel mogelijk goed af te ronden, groeit de dekking van het netwerk waarmee de kwaliteit van het bereik voor de eindgebruiker verbetert. Deze antenne opstelpunten (sites) staan letterlijk overal om je heen. Ze kunnen op het dak van een appartementencomplex staan, een kerktoren of een silo op de Maasvlakte. Een andere bijzondere plek waar ik me onlangs bevond was op het dak van het hoofdkantoor van KLM, inclusief mooi uitzicht over het Amsterdamse Bos!

In Nederland zijn vier Telecomproviders actief. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben een eigen 2G-(GSM) en 3G-netwerk(UMTS) en zijn vergevorderd met de uitrol van hun 4G-netwerk. Tele2 heeft geen eigen 2G- en 3G-netwerk, maar is nu wel volop bezig met de uitrol van haar 4G-netwerk.
Het verschil tussen de netwerken zit hem in de grootte van de datacapaciteit en de snelheid waarmee data wordt vervoerd (uploaden/downloaden). Op dit moment zijn er ruim 4,3 miljoen 4G-gebruikers in Nederland: een verdrievoudiging t.o.v. van vorig jaar! Dit belooft dus wat voor de komende jaren, maar uiteraard slechts tot het tijd is voor de overgang naar 5G.

IMG_2584

Als Site Acquisiteur dien je met verschillende partijen rekening te houden, waarbij uiteenlopende belangen worden behartigd. Het antwoord op de vraag hoe de apparatuur het beste geplaatst kan worden, komt slechts sporadisch overeen. De samenstelling op locatie bestaat normaliter uit een bouwprojectleider, een aannemer, een landlord (gebouweigenaar) en de Site Acquisiteur. Op een uitzondering na, is dit een echte mannenwereld. Laat ik nou net de uitzondering zijn die de verbaasde gezichten mag aanschouwen als er een vrouw het dak op komt!

Na het technisch onderzoek (TSS/Technical Site Survey), wat de eerste concrete stap is van Site Acquisitie, begint vaak het soms wat lange traject van contact met de landlord. De prioriteit van het plaatsen van een antennesysteem, ligt vaak niet zo hoog bij hen. Hier zit dan ook de uitdaging: een goede relatie opbouwen met een landlord en zonder opdringerig gevoel bij hem te creëren, zorgen dat ook hij snel handelt. De afronding van een site zal immers vele malen sneller/makkelijker gaan, wanneer je de landlord aan de goede hand hebt.

Uiteindelijk komt er toch altijd, zelfs bij de meest lastige sites,blog 2 een getekend contract binnen op de mail. Na een kleine schouderklop is het weer door naar de volgende site: kom maar op!

Pien Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *