Het eerste jaar bij Koning & Hartman

joostEind oktober vorig jaar heb ik de laatste selectieronde voor het traineeship doorlopen, en kreeg ik het goede nieuws te horen dat ik bij Koning & Hartman was aangenomen. Samen met Viktor Stelder begon ik in januari 2016. Dit betekent dat ik nu al bijna op de helft van het programma zit! Een goed moment om terug te kijken.

Mijn eerste opdracht was bij recruitment. Gezien mijn ervaring als ‘commissioner of external relations’ bij STAR, de studievereniging van de Rotterdam School of Management was dit een logische start. Waar ik bij de studievereniging verantwoordelijk was om bedrijven aan STAR te verbinden en te laten participeren in evenementen, zat ik ineens aan de andere kant van de tafel. Ik moest niet opzoek naar bedrijven, maar ging actief opzoek naar mogelijkheden om studenten aan ons te binden. Koning & Hartman zit vooral in de B2B en is daardoor relatief onbekend bij studenten. Dit maakte mijn eerste opdracht een mooie uitdaging. In de vier maanden bij recruitment heb ik mij gericht op drie dingen. Als eerste heb ik gewerkt aan de zichtbaarheid en bekendheid van dit traineeship onder studenten. Dat is een proces; bekendheid bouw je niet in één keer op.  Daarom heb ik daarnaast zelf ook actief mogelijke kandidaten benaderd en ben ik naar universiteiten geweest om het traineeship toe te lichten. Als derde heb ik een nieuw selectieproces opgestart waarbij kandidaten niet meer hoeven te wachten op de twee selectiedagen in het jaar, maar continu kunnen instromen. De selectiedagen zijn veranderd in inhousedagen. Op die manier wordt een constante instroom gewaarborgd.

Mijn tweede opdracht was als transitiemanager bij de afdeling van Managed Service. Deze afdeling van Koning & Hartman heeft een reorganisatie doorgemaakt om slagvaardiger, efficiënter en commerciëler te kunnen opereren. Begin april zijn bepaalde doelen vastgesteld en acties bepaald om die doelen te behalen. Om meer omzet te genereren is een ‘lead-proces’ ingericht waarbij monteurs, die continu bij klanten over de vloer komen, beloond worden als ze succesvolle commerciële kansen indienen. De verschillende portfolio’s binnen Managed Service worden opgedeeld in afzonderlijke profit & loss accounts zodat er meer inzicht is en directe sturing mogelijk wordt gemaakt. Inzicht in overuren is sterk verbeterd, sturing daarop kan nu veel beter, en een sterke daling in die uren is zichtbaar. Ik kan er een heel boekwerk over schrijven wat er allemaal is gebeurd, maar de conclusie is dat we op de goede weg zitten en veel vooruitgang maken.

Als ik terugkijk bedenk ik me dat er veel werk is verzet, en goede dingen zijn opgezet. Ik weet ook dat allemaal kleine stappen tot iets groots kunnen leiden. Soms was de richting onbekend, en zei de één dat je naar links moest, en de ander naar rechts. De meeste mensen hebben wel een mening over verschillende zaken binnen de organisatie. Als je onbekend met de situatie bent, is het soms het beste om beide richtingen te proberen. Het kost veel werk, maar uiteindelijk word je de expert op een bepaald gebied. Er wordt dan door anderen steeds minder richting meer gegeven, en steeds meer om richting gevraagd.

Joost Streefkerk

Eén gedachte over “Het eerste jaar bij Koning & Hartman”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *