Heb jij geen technische achtergrond dan?

foto 1_Lieke_Know HowDat werd me vaak gevraagd tijdens mijn eerste opdracht als Quality Engineer bij Huawei. Op zoek naar een praktische en technische invalshoek gaf ik tijdens mijn sollicitatiegesprek bij K&H enthousiast aan dat ik graag technische kennis op wilde doen en dus zeker de voorkeur gaf aan een uitdagende, technische eerste opdracht.

En dus stond ik in mijn eerste week op verschillende daken te kijken naar 4G installaties. De afkortingen vlogen me om de oren: RRUs, TNs, PTNs, RGkabels, ACSPDboxen, ga zo maar door. Met mijn achtergrond in International Business en Change Management duizelde het me af en toe behoorlijk! Gelukkig houd ik ervan me ergens in vast te bijten en me zo snel mogelijk nieuwe stof eigen te maken; ik heb mijn collega’s dan ook het hemd van het lijf gevraagd. De checks die ik uitvoer op de installaties en antennes die gebouwd zijn door verschillende aannemers bepalen of een site (de locatie waar de installatie en antennes staan) wel of niet naar de volgende stap gaat in het acceptatie proces van onze klant.

In plaats van op het dak werk ik momenteel voornamelijk op kantoor. Om een effectiviteitsslag te maken werd besloten de bouwteams van de aannemers te ondersteunen vanaf kantoor aan de hand van door hen geüploade fotopakketten. Van mij wordt verwacht dat ik mijn bevindingen direct terugkoppel aan de bouwteams zodat ze terplekke hun aanpassingen kunnen doen om de site volgens de specificaties op te leveren. Precies op het moment dat ik me enigszins in mijn comfort zone waande in de wereld van de Telecom dienden zich dus nieuwe uitdagingen aan! Omdat er aardig wat kwam kijken bij de nieuwe vorm van de kwaliteitscheck op basis van foto’s heb ik in het begin voornamelijk gecommuniceerd met teamleiders bij de aannemers om het proces neer te zetten. Tegelijkertijd communiceerde ik met de bouwteams op het dak over hun foto’s en de aan te passen punten. In het begin was het zeker wennen aan de manier van communiceren in deze door mannen gedomineerde wereld. De telefoongesprekken leidden regelmatig tot discussies en zoals je je wellicht kunt voorstellen loop je als vrouw zo nu en dan tegen extra spanningsvelden aan.

Nu mijn opdracht bijna ten einde loopt kijk ik terug met een tevreden gevoel. Ook zonder technische achtergrond kun je grote stappen zetten als je leergierig bent. Ik heb in korte tijd ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan in een voor mij compleet nieuwe omgeving waar je stevig in je schoenen moet staan. Daarnaast vind ik het erg waardevol om aan het begin van mijn carrière met mijn voeten in de klei gestaan te hebben. Om op een later punt een leidinggevende rol te kunnen vervullen vind ik het van groot belang te weten hoe het er in de operatie aan toe gaat.

 

Lieke van den Boom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *