‘Don’t waste IT’

Als trainee  probeer ik mezelf continu uit te dagen. Dat kan op verschillende manieren maar ik denk dat ik mijn passie om dat te doen inmiddels gevonden hIMG_4470eb: netwerken. Nieuwe mensen ontmoeten en geïnspireerd raken door wat ze doen, vind ik het leukste wat er is. Eind vorig jaar kreeg ik de kans om met directeur Rob van Os mee te gaan naar een netwerkevent van de branchevereniging Nederland ICT en daar ontstond mijn betrokkenheid bij YIP, Young ICT Professionals. Dé netwerkclub voor young professionals in de branche.

Van Afval naar Grondstof
YIP organiseert meerdere activiteiten per jaar en samen met 6 YIP bestuurders heb ik de Challenge 2016 georganiseerd. Het thema was dit jaar duurzaamheid, iets wat ons allemaal raakt maar waar we maar weinig van af weten. Ongeveer 60 YIP’ers werkten samen aan de vraag hoe ICT kan bijdragen aan het terugdringen van restafval door het aandeel recyclebaar afval toe te laten nemen. Wist jij dat we jaarlijks per persoon 300 kg afval produceren? Een onhoudbare situatie! De Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben daarom als doel om dit in 2020 te verminderen tot 100 kg restafval per jaar en 75% hergebruik van huishoudelijk afval. En techniek speelt daarin een cruciale rol.

IMG_4412

Enfin, samen met collega’s uit de ICT branche aan de slag om dit event op touw te zetten. Verdieping in het onderwerp, op zoek naar interessante gastsprekers en een leuke locatie, een methode verzinnen dat het creatieve proces aanzwengelt, een jury optuigen en nog meer praktisch geneuzel. Het leukste van dit alles vind ik dat ik hierdoor weer met heel veel nieuwe mensen en organisaties heb samengewerkt waar ik door ben geïnspireerd en waarvan ik misschien ook nog wel eens profijt heb in de toekomst. Natuurlijk had ik ook de mogelijkheid om mezelf te laten zien én Koning & Hartman en ons YP Programma op de kaart te zetten. Ook interne promotie van YIP en deze Challenge werd gestimuleerd door onze Directie, een aantal jonge collega’s deden mee in de battles voor het beste idee.

D-Day
‘De wereld beter achterlaten dan je hem aantrof’, zo opende Jan Terlouw de Challenge op 22 juni. Ook hem hebben we via ons eigen netwerk weten te bereiken. Hij gaf zijn persoonlijke visie op welvaart en afvalproductie en benadrukte dat het afvalprobleem met name in de laatste 50 jaar is gecreëerd en het dus aan ons is om dat de komende 50 jaar weer op te lossen. De powerpitch van Hugo von Meijenfeldt, Coördinator Sustainable Development Goals 2030 bracht nog wat extra energie en de groepen gingen vervolgens onder begeleiding van de Young Advisory Group aan de slag. Een rondleiding langs het afvalverwerkingsproces bij Avalex was niet alleen een benenstrekkende break, het gaf de deelnemers vooral real life inzicht in de problemen rondom het thema. Na een klein uurtje zweten gaf de jury tot slot een klap op het best gepresenteerde idee: ‘Four Tomorrow. Smart en connectivity, als we het over innovaties hebben zijn deze begrippen onontkoombaar. Daarmee was voor mij de aanwezigheid van Koning & Hartman absoluut waardevol en ben ik trots dat ik daaraan heb kunnen bijdragen.

Danique Witlox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *