De toekomstige rol van een consultant

De toekomst van consulting is mopica-judaheilijk te voorspellen, zo ook mijn toekomstige rol als consultant. Zeker wanneer we in beschouwing nemen dat het woord consulting geen eenduidige betekenis heeft – is het advisering, is het implementatie, is het een combinatie van beide? Bij Koning & Hartman proberen wij klaar te zijn voor de toekomst door na te denken over de diensten die onze klanten nodig zullen hebben in de toekomst en welke kennis en kunde we hiervoor in huis moeten hebben.

Zie hier bijvoorbeeld de blog van Kor Stuut die zijn gedachtes deelt over de rol van de change agent bij de adoptie van technologische verandering of de blog van Hidde Dorhout die in het volwassen worden van IoT nadenkt over hoe we de juiste oplossingen kunnen gaan bieden voor klanten. Vanuit een story-telling perspectief denk ik in meer algemene zin na over hoe ik als consultant waarde zal toevoegen voor de klant in de toekomst.

Een coyote liep rond, hij had honger. Hij kwam toevallig langs het nest van een ijsvogel. “Wat heb je te eten, ijsvogel, ik heb honger” vroeg de coyote. De ijsvogel kon deze brutale manier van communiceren niet waarderen, maar riep zijn zoon om wilgentakken te verzamelen. De zoon gehoorzaamde en kwam terug met de takken. De ijsvogel verhitte de takken boven vuur totdat ze sterk waren, waarna hij de takken aan zijn riem vastmaakte. Met de takken aan zijn riem vloog hij naar een hoog punt waarvandaan hij een duikvlucht maakte door een gat in het ijs op de rivier. Toen de ijsvogel weer bovenkwam, zat op elke wilgentak een vis.

De coyote at een deel van de vis op en bewaarde een deel voor zijn familie. “Morgen zou je eens bij mij langs moeten komen” zei de coyote. De ijsvogel had hier niet zoveel zin in, maar na wat aandringen van de coyote zou hij toch komen. De volgende dag toen de ijsvogel langskwam bij de coyote, vroeg de coyote zijn zoon om wilgentakken te halen. Zijn zoon kwam terug met de takken en de coyote hield ze boven het vuur tot ze hard waren. Hij klom naar een hoog punt, sprong naar beneden en miste het gat in het ijs, wat voor pijnlijke verwondingen zorgde. De ijsvogel stond al die tijd te kijken. Hij pakte de wilgentakken, sprong door het gat in het ijs en kwam terug met een hoop vis. Hierna verzorgde hij de wonden van de coyote en zei: “Dit is mijn manier, niet de jouwe.”

Dieren zoals de ijsvogel hebben, wat ik noem, een way of life. Dit heeft de coyote niet. Het lijkt een lastige positie om in te zitten, nauwelijks aangeboren instinct en geen vaste manier van leven. Het niet hebben van een way of life, geen eigen manier, wat zou daar nu het voordeel van kunnen zijn?  Allereerst: wie geen way of life heeft, maar anderen goed na kan doen, heeft een heel repertoire aan manieren. Al zal de imitatie nooit het origineel overtreffen, het is een kracht. Als een dier een web kan maken als een spin, een stuwmeer als een bever, zichzelf kan camoufleren als een luipaard, dan wordt het een wendbaardere jager, een betere jager.

Ten tweede, geen way of life hebben faciliteert het aanpassingsvermogen in een veranderende wereld. Met een manier van leven loop je risico als je natuurlijke omgeving verandert. Een wilg naast een uitgedroogde rivier, gaat dood. De reden dat de coyote overleeft, is de grote flexibiliteit in zijn gedrag en daardoor is hij een superieure overlever in een veranderende wereld.

In de achttiende eeuw waren coyotes zeer sociale dieren. Ze joegen in roedels, zoals wolven dat doen. Tegenwoordig worden grote groepen coyotes zeer zelden gezien. De veranderde wereld heeft de coyote gedwongen om op meer individuele basis te overleven. Hij overleeft door zich te voeden met kleinere prooien, die hij zonder hulp kan vangen. Dit zorgde ervoor dat de coyote overleefde op plekken waar de grijze wolf dat niet kon. De grijze wolf is een jager van grote dieren en kan niet zonder de organisatie van de roedel. Dit maakte de wolf zeer kwetsbaar voor de mens. De wolf zou vroeger misschien tegen de coyote zeggen “dit is mijn manier, niet de jouwe.” Echter, honderd jaar later, is de wolf een bedreigde diersoort, terwijl de coyote rasechte poedels opeet in Beverly Hills.

 

De brug naar mijn rol als consultant in de toekomst

De toekomst van consulting zal ongetwijfeld drastisch anders zijn dan de huidige staat waarin consulting verkeert, ook bij Koning & Hartman. Een huidige trend is dat de vraag naar consulting diensten toeneemt, terwijl de prijzen onder druk komen te staan. Het aantal opdrachtgevers dat zich bezighoudt met efficiënte inkoop neemt toe en er ontstaan zelfs procurement centers die zich alleen focussen op inkoop. Daarnaast is er een groeiende discrepantie tussen wat consulting firma’s kunnen bieden en wat de klanten vragen.

Ik voorzie dat ik in toenemende mate zal zijn als de coyote, zonder way of life, zonder manier, in een wereld van klanten met een manier. De grijze wolf en de ijsvogel, hoewel het leek dat ze slimmer en beter waren, hadden veel kunnen leren van de coyote. Hij zat niet vast in een manier van denken en doen, zoals zij dat wel zaten.

Mijn kracht in de rol als consultant zal ook in toenemende mate zijn om klanten te helpen met expertise uit meerdere sectoren, meerdere ervaringen en verschillende manieren. De wereld zal steeds sneller veranderen, onder andere door technologie en de wiskunde revolutie die Tim de Wolf beschreef in zijn blog, dus flexibiliteit is de sleutel. Om te overleven, is het aanpassingsvermogen essentieel, zowel voor de klant als voor mij als consultant. Als Young Professional bij Koning & Hartman zie ik hoe het eraan toegaat in verschillende sectoren, zoals de industrie, telecom en infrastructuur. Ik doe variërende ervaringen op door betrokken te zijn bij interne en externe projecten en vorm zo verschillende manieren om de klant te helpen.

Judah van Wees

Christensen, M., Wang, D. & Bever, D. (2013) Consulting on the Cusp of Disruption, Harvard Business Review, Oct. 2013 Issue.

Czerniawska, F. (2015) The Present and Future of Consulting, Management Consulting News.

Piersma, J. en P. Kakebeeke, 2013, Adviessector worstelt nog steeds met moeilijke markt, het financiële dagblad, 13 september.

Eén gedachte over “De toekomstige rol van een consultant”

  1. Prima Judah, nog een paar van die prachtige voorbeelden en de uitgevers liggen in de rij om een verhalenbundel te publiceren en nog educatief ook, mijn complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *