De IoT-hype voorbij

Eens in de zoveel tijd probeer ik wat afstand te nemen van de dagelijkse werkzaamheden om stil te staan bij het grotere plaatje. Als zogenaamde Internet of Things (IoT)-consultant betekent dit dat het plaatje nogal groot is, omdat het een term is die door veel technologiebedrijven wordt gebruikt om als pakkend buzz word aan bestaande en nieuwe producten en diensten te hangen.

Om te beginnen; het IoT draait aan het eind van de dag om het nemen van op gegevens gebaseerde beslissingen. Hoewel dit gelijk een grote sprong naar het einddoel is, wordt het in mijn ogen vaak over het hoofd gezien wanneer het over het IoT gaat. De meest verhalen beginnen bij het concept van het uitrusten van alles met sensoren en een internetverbinding, maar dit is feitelijk niets meer dan een noodzakelijk kwaad om aan de data te komen om beslissingen te nemen.

Dit zelfde geldt voor netwerktechnologieën, cloud platforms, hardware, software of analysemiddelen en nog veel meer. Al deze middelen zijn niets meer dan schakels in een keten die een IoT-oplossing kunnen vormen en zijn opzichzelfstaand niets anders dan stukken technologie die we al jaren gebruiken.

Waarom is het IoT op het moment zo’n hype? In mijn ogen voelen veel bedrijven zich verplicht iets met IoT te doen omdat de rest het ook doet. De stap om op papier iets met IoT te doen is dan ook niet zo moeilijk; je koppelt wat je als bedrijf al jaren doet aan een term als connectivity, big data, machine learning of een andere hype-term en je hebt een mooi verhaal voor je website.

hidde-blog

Op deze manier houden honderden bedrijven zich ogenschijnlijk dagelijks met IoT bezig en blijven de verwachtingen in de markt hooggespannen, maar gebeurt er niet zo veel. De Gartner Hype Cycle of emerging technologies van de afgelopen jaren laat dit goed zien (2016, 2015, 2014). Verschillende onderdelen van het IoT staan in 2016 bovenaan de Peak of inflated expectations, of de top van opgeblazen verwachtingen en het gaat nog jaren duren voordat het de Plateau of Productivity (wanneer er daadwerkelijk geld mee verdiend wordt). De positie van het IoT is in de afgelopen jaren ook niet echt verschoven op de hype cycle, wat suggereert dat de ontwikkelingen stil staan.

Veel bedrijven proberen momenteel het IoT als geheel te projecteren op wat ze altijd al deden, terwijl ze zich te weinig afvragen wat het daadwerkelijk betekent om IoT oplossingen te bieden. Verander je in een aanbieder van totaaloplossingen of ga je je specialiseren? De eerste keuze betekent dat je in staat moet zijn om van sensor tot aan cloudoplossingen en analytics maatwerk moet kunnen leveren om de specifieke vraag van de klant te beantwoorden. Zover ik weet zijn weinig tot geen bedrijven in staat om dit allemaal te doen en dit zie je ook terug in de Hype Cycle. In tegenstelling tot 2014 en 2015 staat IoT als geheel niet meer als emerging technology op de lijn, maar is deze opgesplitst in onderdelen als IoT platforms en machine learning.

Deze splitsing is onderdeel van het volwassen worden van het IoT en is misschien wel de realisatie dat de naam te grote verwachtingen met zich mee brengt. Niet dat ik denk dat we niet naar een wereld toe gaan waar steeds meer dingen aan met sensoren worden uitgerust en dat we steeds meer beslissingen gaan nemen op basis van data, maar wel dat het ongeloofwaardig is dat bedrijven gehele IoT-oplossingen gaan aanbieden. Ik wil zelfs zo ver gaan dat we het over een jaar niet meer over IoT hebben, maar dat bedrijven een specifiek punt hebben (terug)gevonden waar ze in uitblinken en daar mee te koop lopen.

Het IoT draait uiteindelijk niet om de producten of technologieën, het draait om het stellen van de juiste vraag bij de klant en vanuit daar door samenwerking met klant en specialisten een oplossing op maat voor vinden. Alleen op die manier raken we voorbij de IoT-hype en gaan we echt iets bouwen waar we de verwachtingen mee waar kunnen maken.

Hidde Dorhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *