Betekent drone inzet het einde van site inspecteurs?

Zoals zowel de bellende of surfende consument alst-mobile-gaat-drones-inzetten-voor-antenne-inspectie de professional binnen de telecomsector wellicht weet, is T-Mobile hard bezig met het uitrollen van haar 4G(Max) netwerk binnen Nederland. De concurrenten Vodafone en KPN hebben hun uitrol van 4G inmiddels afgerond waarvan KPN de eerste van het stel was. T-Mobile verwacht in Q3 de laatste netwerksites geswapped te hebben en is daarmee de laatste van de drie giganten binnen dit frequentiebereik. Echter zal T-Mobile nog niet van het proces af zijn, aangezien Tele2 de uitrol pas dit jaar heeft gestart en aan site-sharing doet met T-Mobile (simpel gezegd; inpluggen op T-Mobile antennes).

De reden dat ik over 4G en T-Mobile begin is vanwege het feit dat tijdens mijn eerste project binnen het traineeship van K&H te maken had met deze uitrol en de oplevering van netwerksites (zie profielomschrijving). Eenmaal begonnen met het uitvoeren van kwaliteitsaudits voor T-Mobile verbaasde het mij dat deze op 3 na grootste multinational niet pionierde op het gebied van 4G in een land zoals Nederland. Ons land staat namelijk op de 6e plaats in de Global Connectivity Index wat al aangeeft dat de markt- en economische effecten van een dergelijk nieuw netwerk waarschijnlijk zeer snel merkbaar zullen zijn, maar dat terzijde.

Het was in dezelfde periode dat ik lucht kreeg van een innovatief project bij T-Mobile. Dit project had te maken met (een deel van) mijn dagelijkse werkzaamheden, namelijk het uitvoeren van kwaliteitsaudits, oftewel inspecties. Waar mijn rol enkel te maken had met de uitrol van 4G sites en dus zodra alle nieuwe apparatuur geplaatst en opgeleverd is zal eindigen, zullen periodieke inspecties en onderhoudswerkzaamheden tot ver in de toekomst door blijven gaan. Met meer dan 5000 antennes in Nederland heeft ‘Operations’ zijn handen vol, maar de focus ligt bij dit project juist op de locaties die moeilijk te bereiken zijn. Hierbij moet je denken aan antennes aan kerktorens, silo’s, stadions, en andere zendmasten waarbij normaal gesproken een kraan of hoogwerker nodig is. Deze hulpmiddelen kosten veel geld en mogen lang niet altijd en overal staan. Zogenaamde LandLords moeten vaak ingelicht worden en toestemming geven om met deze hulpmiddelen op het gewenste moment op of rond hun terrein te komen. Dit kan ook anders, dacht T-Mobile, en de titel van de blog verraadt het al, namelijk middels het inzetten van drones.

t-mobile-zendmasten-antennes-drones1

De drones die ingezet worden zijn verzorgd door Aerialtronics en daarnaast faciliteert dit bedrijf ook in het opleiden van T-Mobile’s eigen drone-piloot zodat ze ook hier de operationele kosten laag kunnen houden. De drones zijn uitgerust met een HD-camera, een warmtesensor en een zender voor het versturen van de data zodat de benodigde informatie in real-time geraadpleegd kan worden. Middels de camera beelden en foto’s kan de visuele inspectie uitgevoerd worden en met de warmtebeelden kan er bijvoorbeeld beoordeeld worden of de feeders/jumpers (kabels t.b.v. radiofrequentietransport) goed aangesloten zijn (worden warmer als de connectie niet goed is). Aan de apparatuur zal het dan ook niet liggen. Echter heeft de inzet van drones een nadeel, namelijk de ontheffing. Voordat T-Mobile de drone kan laten opstijgen, dient er toestemming gevraagd te worden bij de Luchtvaart Autoriteit.

Terwijl T-Mobile druk aan het testen is geslagen kwam er vanuit het werkveld al snel de opmerking of dit dan toch het einde betekent voor de site-inspecteur/auditeur? Een terechte vraag, maar het zal zo’n vaart niet lopen, verwacht ik. Antenne-inspecties met drones blijven uiteraard visuele inspecties en kan er niet beoordeeld worden of er bijvoorbeeld iets los zit. Tijdens de audits die ik uitvoerde kwam ik vaak genoeg issues tegen die vanaf foto’s niet of nauwelijks opgemerkt konden worden. On-site audits en inspecties zullen naar mijn mening dan ook nodig blijven om de kwaliteit van het netwerk te waarborgen en de dienstverlening zo optimaal mogelijk te houden. Wel kan er gezegd worden dat deze synergie laat zien dat er tegenwoordig enorm veel mogelijk is wanneer er technologische innovaties elkaar aanvullen!

Erik de Vries

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *