Alsof je geen Engels spreekt…

education_blue_key_on_keyboardSinds ik bij Koning & Hartman werk ben ik vrijwel alleen maar bezig geweest met projecten over het Internet of Things, Smart Industry, cloud, apps en nog een heleboel andere (hype)termen waarbij er uiteindelijk één rode draad te vinden is; Information Technology (ook wel eens IT genoemd). Dit is natuurlijk erg voor de hand liggend, maar ook een feit waar ik eigenlijk nooit bewust bij stil sta. Ik denk dat dit komt omdat vrijwel alles wat ik zowel privé, in mijn studie of zakelijk gebruik, om eigenlijk alles te doen, wel enige vorm van rekenkracht, intelligentie en eventueel een stukje internet achter de schermen heeft draaien. Ik heb over dit verschijnsel in mijn eerste blog al eens geschreven dus je zou zeggen dat ik hier het zelfde stuk aan het schrijven ben, maar ik wil het wat breder trekken.

Eén van mijn ouders (jurist en over het algemeen niet zo van de computers) vroeg laatst om mijn advies in een zaak waarbij het ging om het gebruik van een type besturingssysteem (Linux) en een bepaald type SQL-database. Mijn ouders hadden ooit vaag van één van de twee systemen gehoord. De tegenpartij riep dat Linux een programmeertaal is en de rechter wist eigenlijk niet of het nou Linux of Lariks was. Mijn ouders vroegen dus of ik ze een beetje kon informeren over wat alles is, en doet, om dat vervolgens te spiegelen aan wat de tegenpartij riep.

Hoe leuk ik het ook vond om mijn ouders een beetje te helpen met hun vragen, zette het me vooral aan het denken. We hebben het in deze specifieke situatie over een serieuze zaak waarbij een rechter moet oordelen over punten waar hij/zij niets van weet en zelfs nooit van gehoord heeft. Ik denk niet dat het probleem specifiek bij deze rechter (of mijn ouders) lag, maar wel dat dit voorbeeld een groter probleem weergeeft.

De hele wereld is totaal afhankelijk van IT-diensten, maar slechts een klein deel snapt wat er achter de schermen gebeurd op IT-gebied. Er ontstaat hierdoor een gat tussen een oude wereld die beslissingen neemt over zaken waar ze te weinig van weten en een nieuwe, door IT gevormde wereld, waar we allemaal daadwerkelijk in leven. Ik moet hierbij wel direct toegeven dat de IT-wereld enorm is en dat er elke dag weer nieuwe platformen, programmeertalen en applicaties verschijnen en verdwijnen en dat het dus ingewikkelde materie kan zijn. Maar we maken er allemaal gebruik van en we hebben er allemaal een mening over. De enige manier om dit gat te verkleinen is dus educatie op IT-gebied.

In mijn ogen betekent dit niet dat iedereen programmeur moet worden, maar het zou enorm helpen als iedereen een keer aan het programmeren geroken moet hebben. Dit betekent verder kijken dan je computer alleen als typemachine met Word gebruiken. Door een keer een website of een app te maken wordt de complexe wereld van de IT een beetje begrijpelijk en zal je niet schrikken als er bijvoorbeeld een keer SQL genoemd wordt tijdens een vergadering.

We zijn op een punt beland waarbij het niet hebben van basiskennis van IT-systemen gelijk staat aan het niet spreken of begrijpen van de Engelse taal. Iedereen gebruikt het en als je iets wilt betekenen in de huidige wereld, zal je je er tot op zekere hoogte in moeten verdiepen. De basis hiervan zou, net als met Engels, natuurlijk moeten liggen op school. Maar ook voor degene die daar al een tijdje mee klaar is, is het essentieel is om jezelf te (blijven) onderwijzen in de wereld van de bits en bytes.

Hidde Dorhout

2 gedachten over “Alsof je geen Engels spreekt…”

  1. De Engelsen zijn ons al een stapje voor. Daar wordt al op de basisschool een fundament gelegd voor programmeren door middel van de Raspberry Pi met Scratch en Python. Of praat ik nu abracadabra? 😉

    1. Ha Maurice! Precies waar je mee moet beginnen! Combinatie van leren coderen, grafisch werken en de mogelijkheid iets fysieks aan te sturen met een klein apparaatje. Het is voor mij iig een goed begin geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *