De Young Professional Lifecycle

Als Young Professional begeef je je vaak op nieuw terrein. Innovaties, verbetertrajecten, complexe projecten horen geregeld bij je takenpakket. Inherent aan deze omgeving is het ontbreken van ‘best practices’, bewezen modellen en collega’s die het even voordoen. Uiteraard ga je gewapend met conceptuele modellen, theorieën, intelligentie en een gezonde dosis enthousiasme de uitdaging aan, maar niemand kan je vertellen of je het juiste doet. Als je dan tegelijkertijd ook nog mensen moet overtuigen van de waarde van jouw project, kan dat de nodige onzekerheden en motivatieschommelingen opleveren. Aan jou als Young Professional de taak om alsnog de gewenste resultaten op te leveren.

Momenteel houd ik mij bezig met het inrichten van een bedrijfsproces. Activiteiten werden vaak ad-hoc en suboptimaal uitgevoerd, wat veel ruimte gaf voor verbetering en een hogere efficiëntie. Daarnaast bestond er geen bestaande procesbeschrijving. Dit zorgde ervoor dat ik vanaf scratch moest beginnen. Ik ben begonnen met raadplegen van collega’s en grove schetsen maken van het proces. Door het constant vragen van feedback en het presenteren van tussentijdse resultaten creëer je draagvlak en zorg je voor een werkwijze waar de gebruiker zich in kan vinden. Nu ik bijna aan het einde ben van een succesvolle implementatie deel ik graag inzichten die ik heb opgedaan. Ik heb deze ondergebracht in 5 fases.

Oriëntatie

Fris, enthousiast en barstend van ideeën begin je met het project. Je ziet in de verte de stip op de horizon al, de besparingen die je op gaat leveren, de collega’s die je op handen dragen en de eeuwige roem. Je verzamelt informatie, bepaalt je scope en stelt doelen. Gaandeweg predik je graag door de organisatie hoe waardevol jouw activiteiten zijn. Je bent klaar om zo snel mogelijk baanbrekende resultaten te produceren uit alle informatiebronnen, en kan niet wachten om aan het werk te gaan.

 

 

Frustratie

Helaas is in de werkelijkheid de informatie niet volledig, veranderen je scope en doelen regelmatig, en is niet iedereen even enthousiast over het project. Ook blijkt dat er meer mensen betrokken zijn dan je dacht en dat het geheel net iets complexer is. Maar je had alles toch goed uitgedacht en voorbereid? Welkom in de praktijk. Het meest frustrerende is dat je op dit moment had verwacht dat je flinke stappen aan het maken zou zijn, maar het tegendeel waar is. Op dit moment boek je minder resultaat dan hiervoor en neemt de motivatie ook nog eens af.

 

 

Prestatie

Nog steeds gebrand op succes ga je aan het ‘echte’ werk. Je produceert, documenteert, en noteert alles wat er gebeurt. Langzaam begin je grip te krijgen op het totaal. Alle ingrediënten die je hebt verzameld beginnen als een puzzel in elkaar te vallen. Mensen weten inmiddels dat ze bij jou moeten zijn voor dit project en daar komt ook waardevolle input van. Het voelt alsof er vooruitgang in zit en je langzaam tot een concreet eindproduct kan komen.

 

 

Realisatie

Misschien wel het meest cruciale onderdeel, de realisatie. Hierin moet je er voor zorgen dat jouw idee, innovatie of verbetering ook daadwerkelijk geïmplementeerd en gebruikt wordt. Alleen dan kan de organisatie de vruchten plukken van het project. Hierin fungeer je vaak nog steeds als ambassadeur voor het project en zal toezicht cruciaal zijn voor de juistheid van de realisatie. Gelukkig zijn hier de resultaten duidelijk zichtbaar, wat zorgt voor een piek in motivatie!

 

 

Traktatie

Ik heb geleerd dat het belangrijk is om stil te staan bij successen. Je realiseren wat je hebt gedaan en hebt bereikt en daarvoor jezelf ook erkenning gunt. Hoe je dit doet maakt niet uit, maar sta stil bij wat je hebt gepresteerd.

 

 

Natuurlijk zullen deze fases verschillen per Young Professional en per project. Sommigen zullen fases overslaan of doorlopen deze fases in een andere volgorde. Voor mij was het leerzaam om stil te staan bij de fases die ik meemaakte tijdens mijn project. Op deze manier kan ik in de toekomst bijvoorbeeld meer energie stoppen in de prestatie en realisatie dan in de oriëntatie en frustratie en zo efficiënter naar het einddoel toewerken.

Sebastiaan de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *