Werk van levensbelang

Project Vernieuwing C2000: kritische communicatie voor onze ‘hulpdiensthelden’

“Ik ben vanuit Koning & Hartman werkzaam op een extern project voor de vernieuwing van het C2000 systeem.” Mijn antwoord op de eerste vraag die altijd gesteld wordt als je nieuwe mensen ontmoet.

En dan blijft het vaak even stil.

Onze hulpdiensten – brandweer, politie, ambulance – communiceren onderling via portofoons en mobilofoons. Dat doen zij niet over de bekende commerciële netwerken KPN, Tele2, Vodafone en T-mobile, maar via een beveiligd en afgeschermd netwerk dat voldoet aan de TETRA standaard. Het Nederlandse netwerk heet daarmee T2000 en is onderdeel van het totale project C2000. Het netwerk bestaat al, maar wordt vernieuwd door het Duitse Hytera Mobilfunk GmbH  in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een mooie uitdaging! Stel je voor, een brandweerman in actie, moet een paar seconden wachten tot hij zijn collega kan bereiken om iemand te redden uit een brandend huis. Een politieagent in achtervolging, kan de andere auto niet bereiken wegens geen bereik. Onacceptabel. Onze Nederlandse helden mogen geen hinder ondervinden van onze werkzaamheden. Daarom wordt het nieuwe Hytera netwerk parallel opgebouwd aan het bestaande netwerk, zodat kritische communicatie altijd door kan gaan. Samen met mijn Nederlandse collega’s in Driebergen en Duitse collega’s uit het mooie Bad Münder zijn wij vol op stoom om deze klus te klaren!

“Maar wat doe jij dan precies?”

Ah, hoor ik hier verbazing, misschien ietwat scepsis? #Trots! Ik zal het ‘even’ uitleggen.

Allereerst vervul ik een rol in het PMO team (Project Management Office). Daarin ondersteunen wij de projectleiders met allerlei taken zoals het organiseren en notuleren van de wekelijkse Projectleiders Meeting, formele communicatie faciliteren en administreren, zowel intern als met de klant en onze partners, actiepunten en issues najagen etc.

Al snel kwam daar de rol van Change Manager bij. Er is natuurlijk een projectplan, maar door diverse omstandigheden kunnen daar dingen in veranderen. Dat is iets waar je in zo’n groot project niet omheen kunt en wat ook geen probleem is, zolang je goed waarborgt wat de gevolgen van een change zijn. Want als er iets verandert heeft dat niet alleen voor Hytera of onze opdrachtgever gevolgen, maar bijvoorbeeld ook voor de technische ontwikkelaars of onderaannemers die voor dit project werkzaamheden uitvoeren. Om dat allemaal optimaal te laten verlopen heb ik een wijzigingsplan geschreven en daarna tooling en processen ingericht om de wijzigingen goed te kunnen bewaken. Ik merk dat door routine te creëren, iedereen op den duur weet wat van hem of haar verwacht wordt en dat begint z’n vruchten af te werpen. Mooi!

Last but not least mag ik mezelf ook nog Jr. Projectleider noemen voor twee inhoudelijke projecten. Wat gebeurt er als een Nederlandse agent een misdadiger achtervolgt en die de Belgische grens oversteekt? Er achteraan natuurlijk! Zonder dat daarbij de communicatie wordt afgebroken. En liefst wil hij dan ook zijn Belgische collega’s optrommelen. Waarborging van een goede koppeling tussen de netwerken over de grens valt ook binnen mijn takenpakket. Het tweede project is net zoals alles wat wij doen cruciaal voor de netwerkmigratie. Voor het project ‘Master Data Migratie’ werken wij eraan om de bestaande data uit het huidige C2000-systeem om te zetten naar de systemen van Hytera. Zodat alle gebruikers straks hun mobilofoon en portofoon zonder problemen kunnen gebruiken op het nieuwe netwerk.

“Ah… goh… nou, wauw, wat een uitdaging, boeiend zeg!”

Precies, dat vind ik nou ook!

Danique Witlox

Eén antwoord op “Werk van levensbelang”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *