Profileer jezelf; dát is de sleutel tot succes

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat is een mooie gelegenheid om terug te kijken op de eerste maanden binnen het Young Professionals Programma. In mijn eerste blog vertel ik jullie graag over mijn grootste ontdekking; namelijk de formule voor succes!

Met enkele diploma’s op zak, opgedane ervaringen als teamleider bij Albert Heijn en mijn kenmerkende eigenschappen, weet ik zelf goed wat mijn toegevoegde waarde is voor Koning & Hartman. Ik heb deze ook voldoende toegelicht in mijn sollicitatie en mag mij daarom sinds eind augustus YP noemen. Eenmaal aangenomen dacht ik dat de klus van overtuiging en het presenteren van mijzelf geklaard was en het nu vooral zou gaan om mijn kwaliteiten en mijn afgeleverde werk. Maar niets is minder waar!

Uiteraard is het essentieel dat je jouw werk altijd goed doet, dat je hard werkt en de deadlines haalt. Maar hoe weet men waar jij mee bezig bent? En hoe weet men wat jouw aandeel is geweest in het opgeleverde werk? Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat men een volledig beeld hiervan heeft door jezelf goed te profileren binnen én buiten het bedrijf. Maar wat houdt profileren precies in? En hoe doe je dat dan? Dat zijn vragen die ik mezelf de afgelopen maanden regelmatig heb gesteld en hierbij vertel ik jullie graag over mijn bevindingen.

Jezelf profileren is een continu proces waarbij je zorgt dat men een goed beeld van je krijgt. Hierbij is het belangrijk dat je laat zien wie jij bent, wat jouw eigenschappen zijn en op wat voor manier jij het verschil kan én zal maken[1]. Dit gaat alleen niet zonder enige analyse.

Voordat jij jezelf goed kan profileren bij je collega’s, is het natuurlijk uitermate belangrijk dat je precies weet wat jouw talenten zijn. Zelfkennis is hierbij cruciaal. Zodra je weet wat jou authentiek maakt, kun je dit ook overbrengen aan je collega’s. Breng daarom je profiel in kaart met behulp van een SWOT-analyse en bespreek de bevindingen met je directe collega’s. Daarnaast is het enorm waardevol om regelmatig feedback te vragen en een persoonlijkheidstest in te vullen en deze te bespreken met de HR-afdeling. Op deze manier krijg je een zo volledig mogelijk beeld van jouw kwaliteiten en aandachtspunten.

Naast zelfkennis, is het van belang dat jouw collega’s ook te weten komen waar jij mee bezig bent. Door regelmatig de dialoog aan te gaan met je manager, coachgesprekken te houden, je momentje te pakken in overleggen en berichten op het intranet te posten, zorg je ervoor dat je jouw zichtbaarheid vergroot. Bovendien is het een aanbeveling om te verbinden met collega’s. Ga in gesprek met andere medewerkers en vraag waar diegene zich momenteel mee bezig houdt. Geef in de conversatie ook aan wat jij graag wil bereiken binnen het bedrijf en waar jij hen eventueel mee van dienst kan zijn. Doordat je dit communiceert, lig je on-top-of-mind bij je collega’s waardoor ze sneller aan je zullen denken zodra er een mooi project is waarbij ze hulp kunnen gebruiken.

En het goede nieuws is, het werkt ook echt! Ik heb de afgelopen tijd veel energie gestopt in het vergroten van mijn zichtbaarheid. Allereerst ben ik meer gaan communiceren richting mijn collega’s en het management. Ik heb ze verteld waar ik mee bezig ben en heb bepaalde hoogtepunten ook gedeeld op het intranet. Ik kreeg hier positieve reacties over en ik merkte dat mijn collega’s geïnteresseerd zijn in mijn werkzaamheden. In deze gesprekken heb ik ook aan kunnen geven waar ik naar toe wil en wat ik graag nog zou willen oppakken. Én dat heeft deuren voor mij geopend!

Concluderend, de formule om succesvol te zijn op de werkvloer = kwaliteit x zichtbaarheid. Doe de dingen die je doet goed en ben zeker van je eigen kunnen. Communiceer dit aan je medemens en laat met trots zien wat je hebt bereikt. Profileer jezelf; dát is de sleutel tot succes!

Nathalie Pasman

[1] https://www.wetalent.nl/profileren-op-de-werkvloer-4-tips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *