Mag ik uw handtekening?

Tele2 is hard bezig een eigen 4G-netwerk op te bouwen om zo niet meer gebruik te hoeven maken van hun roaming deal met T-Mobile. De doelstelling is om in 2016 een landelijk dekkend netwerk te hebben.

Sinds 1 juni 2015 werk ik in opdracht van Tele2 als Site Acquisiteur. De opdracht bestaat uit het werven van daken waar de antennesystemen geplaatst kunnen worden. Dit kunnen volledig nieuwe locaties met een eigen systeem zijn, of zogenaamde ‘sharing’ locaties waar Tele2 het dak en installatie deelt met andere providers. Deze veelzijdige opdracht brengt mij wekelijks door heel Nederland, van Gronsveld tot Amsterdam, van Breda tot Hengelo. Geen plek is te ver.

Om ervoor te zorgen dat Tele2 een antennesysteem kan plaatsen moet er goedkeuring zijn van de eigenaar van het pand. Het hele traject van het contact leggen met de pandeigenaar tot de goedkeuring is mijn verantwoordelijkheid. Om een beeld te schetsen van hoe dit in zijn werk gaat zal ik uitleggen hoe een sharing locatie afgeleverd wordt.20150107_090430

Vanuit T-Mobile krijgt Tele2 een locatie vrijgegeven die we kunnen delen. Hierna benader ik de eigenaar van het pand en maak een afspraak voor een Technical Site Survey (TSS). Tijdens deze TSS ga ik, samen met een bouwprojectleider van Tele2 en een aannemer, langs om de technische haalbaarheid te toetsen en het dak in kaart te brengen. Dit wordt dan uitgewerkt door de aannemer, die op zijn beurt de bouwtekeningen naar mij stuurt. Deze moeten dan goedgekeurd worden door de pandeigenaar voordat de bouw kan beginnen.

Na een TSS moet ik vooral veel bellen en e-mailen. Vaak moeten de stukken door meerdere lagen van een organisatie voordat deze ondertekend weer bij mij terug komen. Aangezien het Tele2 is aangelegen om zoveel mogelijk sites in een korte periode te kunnen bouwen, is het mijn doel om deze stukken zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Hier ligt dan ook de grootste uitdaging.

Tijdens mijn opdracht heb ik een aantal dingen geleerd die mij helpen om zo snel mogelijk de sites voor Tele2 af te ronden. Voor mijn eventuele opvolger heb ik dan ook de volgende tips:

  1. Zorg ervoor dat de eigenaar of een andere contactpersoon aanwezig is tijdens de TSS. Je kunt dan alvast de aanpassingen doornemen en je gezicht laten zien. Dit praat daarna veel makkelijker over de telefoon.
  2. Liever bellen dan e-mailen. E-mails worden vaak even kort gelezen en daarna vergeten. Schuw niet om te bellen, je kunt daarmee veel sneller schakelen.
  3. Laat nooit open eindes aan een email/gesprek. Als iemand zegt: “Ik ga ernaar kijken”, dan antwoord ik altijd met de vraag “Kan ik u daar dan morgen/overmorgen/volgende week over bellen?”. Dit zorgt er (vaak) voor dat dit op de to do-list van diegene komt te staan.
  4. Wees niet bang (aanvaardbare) druk uit te oefenen om de stukken terug te krijgen. Als iemand het terugsturen van stukken blijft uitstellen, dan ga ik vaker bellen. Dit zorgt er meestal voor dat je de stukken sneller terug krijgt.
  5. Als een partij twijfelt of veel vragen heeft: ga langs! Vaak is het genoeg om even aan tafel te zitten en vragen te beantwoorden om de stukken getekend te krijgen.

Dit zijn de belangrijkste tips die ik tot nu toe kan geven. De komende maanden blijf ik met plezier deze opdracht uitvoeren. De vrijheid en de commerciële targets maken deze opdracht voor mij interessant en uitdagend. Ik raad deze opdracht dan ook aan iedere YP aan!

Mark de Jonge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *