Keep calm and get in the zone

Je kunt tegenwoordig Facebook niet meer openen zonder een jaloersmakende foto te zien van een backpackende oud-studiegenoot op het Thaise eiland Koh Phi Phi met een inspirerende quote zoals “life begins at the end of your comfort zone” of “great things never come from comfort zones”. Dergelijke quotes zetten mij aan het denken. Is het namelijk wel waar dat je pas grootse dingen bereikt op het moment dat je buiten jouw bekende cirkel treedt? Kun je niet heel succesvol zijn door juist in die comfort zone te blijven en hier te excelleren?

Reflecterend op mijn eigen ontwikkeling, kan ik met zekerheid stellen dat er grote voordelen gepaard gaan met het verkennen van de onbekende wereld. In 2013 besloot ik heel bewust om een semester in IJsland te gaan studeren, een land afgesloten van de rest van de wereld met een klimaat waar zelfs menig IJslander depressief van wordt. Toch heeft bij terugkomst de nerveuze control freak plaatsgemaakt voor een relativerende levensgenieter. Niet alleen heb ik namelijk veel geleerd van mijn vakken op mijn gastuniversiteit en over de IJslandse cultuur, maar ik heb ook een persoonlijke groei en ontwikkeling meegemaakt. Waarom dan? Ik moest me wel aanpassen aan de omstandigheden en ermee leren omgaan.

Meer voordelen van het uit de comfort zone treden zie ik op professioneel vlak waar het begrip ook overal aanwezig is. Spreken in het openbaar kan zenuwslopend zijn, maar alleen dan kun jij jouw kennis delen tijdens die allesbeslissende meeting. Get out of your comfort zone! Jouw netwerk uitbreiden kun je eng vinden, maar alleen door met mensen te praten kom je in contact met de juiste personen die jou weer een stap verder helpen. Get out of your comfort zone! Wij als Young Professionals worden continue uitgedaagd door steeds weer ingezet te worden op een nieuwe opdracht. Wanneer je het trucje op de ene plek onder de knie hebt, mag je je gaan verdiepen in het reilen en zeilen op een andere plek. Ook hier hoor je mij niet over klagen. Je doet zo namelijk enorm veel ervaring op en je breidt je skills set dusdanig uit dat het binnen 2 jaar mogelijk is om te bepalen welke volgende stap je wilt zetten.

sanni-blog

Toch vraagt de control freak in mij (ik heb hem niet helemaal in IJsland kunnen laten) zich af of het wel zo slim is om altijd maar een ‘leap of faith’ te nemen en je in nieuwe avonturen te storten. Het is toch ook fijn om in je eigen wereldje te blijven en alles onder controle te hebben? Ik ging op onderzoek uit en vond, tot mijn opluchting, dat meerdere mensen juichen voor de veiligheid van de comfort zone. Andy Molinski, professor International Management and Organizational Behavior aan de Brandeis International Business School, stelt dat als je de volgende vragen niet positief kunt beantwoorden, de comfort zone voor jou nog even de beste keuze is:

  1. Heb je je goed voorbereid? Op een cruciaal punt uit de comfort zone stappen vereist een goede voorbereiding. 100% voorbereid zijn zal nooit lukken, maar je moet wel weten waar je voor staat op het moment dat je besluit jouw stem te laten gelden tijdens een belangrijke meeting.
  2. Is de situatie echt belangrijk voor je? Mocht jij het helemaal niet belangrijk vinden om jouw kennis te delen in grote presentaties omdat jij liever in het R&D centrum met de techneuten zit, dan is het niet eens de moeite waard om je in een ongemakkelijke situatie te plaatsen.
  3. Is het de juiste timing? Wie weet lijkt het jou van uiterst belang om goed te worden in het pitchen van jouw ideeën, maar kun je momenteel geen tijd vrijmaken om energie te steken in het leren van die skills. Kun je dan niet veel beter even wachten zodat je op een later moment 100% kunt geven?

Een andere voorstander van het verblijf in de comfort zone is Debbie Mandel. In haar boek “Addicted to Stress: A Woman’s 7 Step Program to Reclaim Joy and Spontaneity in Life” legt zij de link tussen stress en het verlaten van de comfort zone. De comfort zone is namelijk wel dé plek waar jij jouw kwaliteiten en sterke punten kunt identificeren en leert wat voor jou het beste werkt. Je kunt een introvert persoon wel in het middelpunt van de belangstelling duwen, maar de stress die hiermee gepaard gaat komt niet ten goede van de persoon.

Mijn persoonlijke mening is dat je een zo groot mogelijke comfort zone moet creëren en een gezonde balans moet vinden tussen het verblijf binnen en buiten die zone. In je jonge jaren, wanneer je focus ligt op groei, ontwikkeling en het ontdekken van je interesses is het prima om jezelf constant uit te dagen en je grenzen te verleggen. Ik zit nu in deze fase en vanuit die beweegreden vloeide mijn sollicitatie voor het Young Professionals Programma. Vanuit mijn beschermde, veilige wereld op de universiteit van Maastricht ging ik naar de wilde wereld van consulting in de Randstad. Ik wist niet zeker wat ik daarvan moest verwachten, maar ik zag maar één weg om daarachter te komen. Ook binnen het Young Professionals Programma werd ik uit mijn comfort zone gehaald. Van mijn recruitment opdracht waar ik mensen enthousiast mocht maken voor het YPP ging ik naar de wondere wereld van Managed Service waar ik nu lid ben van het transitie team. Recruitment lag wel in mijn straatje, maar de rol van transitiemanager is een hele uitdaging. Een mooie kans om mijn comfort zone uit te breiden dus.

Aan de andere kant van de weegschaal ligt het leven in de comfort zone. Ik hoop over een paar jaar erachter te zijn waar mijn precieze interesses liggen en de skills hiervoor ontwikkeld te hebben. Dan kan ik gaan werken aan het excelleren binnen dat vakgebied.  Dat wil ik doen door nu mijn comfort zone zo groot mogelijk te maken en daarbinnen een plek te vinden waar ik mij uitermate op mijn gemak voel. Wie weet is dat in een functie als change manager, maar voor hetzelfde geld is dat in de functie van project manager. Mijn tijd als Young Professional zal het leren!

Sanni Kluitenberg

 

Eén antwoord op “Keep calm and get in the zone”

  1. Wouw Sanni , ik ben trots op je !
    Mooi geschreven , fijn om te lezen , “The Circle off life” dik en dubbel aangevuld met jouw kennis , gevoelens en denkwijze !
    Chapeau !
    Liefs Wilma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *