Impact

In juli 2016 ben ik begonnen bij het Young Professionals Programma van K&H. Afgezien van een half jaar werken en reizen kwam ik eigenlijk direct uit de collegebanken gerold. Ik dacht dat de periode van leren en studeren achter me lag, maar niets is minder waar. In mijn jaar bij K&H heb ik aardig wat trainingen afgerond. Om precies te zijn heb ik in 13 maanden 94 uur in de professionele collegebanken gezeten.

Ik begon met het nogal droge, maar zeer nuttige Prince2 voor project management best practices. Vervolgens heb ik de basics geleerd voor het opzetten van een service organisatie met ITIL. Niet veel later begon ik aan een Lean Six Sigma Green Belt training. Een interactief programma dat me kritisch heeft leren denken over het efficiënt indelen van (productie)processen. Allemaal erg interessant en ook direct in de praktijk toe te passen. Maar als Young Professional word je ook gepusht om je bezig te houden met persoonlijke groei.

Tussen de bovengenoemde trainingen door heb ik daarom ook de modules Persoonlijke Effectiviteit en Consultant van de Toekomst gevolgd. Mike heeft in een eerder blog al beschreven wat we precies tijdens de training Persoonlijke Effectiviteit hebben gedaan. Met een vast groepje YP’s volg je deze verschillende modules en leg je persoonlijke leerdoelen vast. We zijn inmiddels aangekomen in de laatste module genaamd Impact!

Twee weken geleden zijn we met de vaste club weer bijeengekomen in het mooi gelegen hotel Woudschoten. In deze twee dagen zouden we ons gaan bezig houden met invloedsstijlen, aldus de trainer. We werken aan de volgende resultaten:

  •     Belangrijke aspecten van beïnvloeden
  •     Soorten invloedsstijlen
  •     Invloed van uzelf op uw omgeving
  •     Verbale en non-verbale vaardigheden
  •     Persoonlijke voorkeursstijl en het effect daarvan
  •     Flexibel inzetten van de verschillende stijlen
  •     Inspireren en motiveren van anderen

Allemaal heel erg interessant, maar om hier mee aan de slag te gaan moet je wel een portie zelfkennis hebben. Gelukkig hebben we tijdens de vorige modules een goed beeld gekregen van je sterkere en zwakkere punten, hoe je overkomt bij anderen en waar je nog aan wilt werken. Tijdens de laatste module was het dus een goed moment om na te denken wat je in de praktijk gaat toepassen. Daar heeft Impact heel erg aan bijgedragen.
In deze module hebben we ons bezig gehouden met de Roos van Leary, een stukje theorie in het verlengde van impact. Aan de hand van dit interactiemodel kun je je eigen reacties op het gedrag van anderen analyseren. En de reacties van anderen op jou.

De Roos van Leary maakt onderscheid tussen boven- en ondergedrag en tussen samen en tegen.

Aanvallend gedrag:
Iemand neemt de leiding en werkt tegen

Leidingnemend gedrag:
Iemand neemt de leiding en wil ook samenwerken

Verdedigend gedrag:
Iemand die tegenwerkt en ook geen leiding neemt

Hulpvragend gedrag:
Iemand neemt geen leiding, wil wel samenwerken

Onafhankelijk van welke situatie: Iedereen heeft zijn eigen communicatie- en invloedstijl. De kunst is dat je bewust kunt schakelen tussen de verschillende stijlen. De Roos van Leary geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor ander gedrag in die gevallen waarin je niet tevreden bent over de onderlinge communicatie. Je leert te lezen wat het gedrag van de ander is en vervolgens kan je daarop anticiperen. Het lijkt ingewikkeld, maar met veel oefenen gaat dit eigenlijk vanzelf. Aan de hand van simulaties en oefengesprekken hebben we tijdens de training kunnen zien hoe efficiënt het is als je de kunst van het schakelen beheerst.


Tussen alle theorie, praktijkoefeningen en gesprekken door is er tijdens de training ook tijd voor ontspanning. We maken een wandeling, doen een spelletje, drinken ’s avonds een borrel en vooral, en dit is voor mij het meest leerzame, we leren elkaar beter kennen. Inmiddels heb ik 5 dagen intensief gespendeerd met het YP 2016 clubje. We bestaan uit 5 mannen en 2 dames. We hebben veel van elkaar geleerd en we geven de meest oprechte feedback; soms pijnlijk, meestal nodig. Van alle uren in alle verschillende trainingen, vind ik die momenten met mijn mede-YP’s het meest leerzaam.

Denise van Capelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *