A career is a marathon, not a sprint

Stel dat je 50 wordt en je krijgt de kans om jezelf carrière tips te geven toen je 25 was, wat zou je tegen jezelf zeggen? Dat is de vraag die Shane Rodgers, business executive, auteur en marketeer, zichzelf stelde in een gepubliceerd artikel op LinkedIn. Hij beschrijft 16 tips die hij graag had willen weten toen hij 25 was. Toevallig vond ik het artikel toen ik zelf 25 was. Ik denk nog vaak terug aan een deel van de adviezen. Nu ik 26 ben, blik ik graag terug op een zestal tips die mij het meest zijn bijgebleven.

A career is a marathon, not a sprint

“Life, and the careers we pursue to fill it and pay the bills, needs to be approached on a long-term basis”

Niet elke dag is een dag vol met vooruitgang, en dat is geen probleem. Vooruitgang zal merkbaar worden in weken, maanden of misschien zelfs jaren als je volhoudt en je in blijft zetten. Frustraties om een verloren uur of twijfels of je je wel genoeg ontwikkeld hebt die dag verspillen alleen maar energie. Energie die je nodig hebt om te blijven volhouden. Energie die ervoor zorgt dat je een recordtijd op die marathon neer kan zetten, lang nadat de sprinters zijn achtergebleven.

If work was really so great, all the rich people would have the jobs

“It is well established that almost nobody laments on their death bed that they didn’t spend enough time at the office”

Dat wil niet zeggen dat werk niet leuk kan zijn, integendeel, maar voor de meeste mensen moet er gewerkt worden om rond te komen. En dingen die ‘moeten’ zijn simpelweg anders dan dingen die mogen. Soms moeten er dingen gebeuren die ‘not so great’ maar wel noodzakelijk zijn. Niet alles aan werk kan tenslotte de hele dag, constant uitdagend zijn. Een geruststellende gedachte als ik weer even opgesloten zit ik een routinematig klusje. Volgens Daniel Pink in zijn boek drive is de werkelijkheid nog dramatischer, hij stelt dat “mensen gewend zijn betaald te worden voor werk dat niet leuk is”. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

In the workforce, always act like you are 35

“when you are young in the workplace, don’t act as a novice. When you are an older worker, don’t act like it”

Hoe je je precies gedraagt als je 35 bent weet ik nog niet, maar de boodschap is mij altijd bijgebleven. Als je ergens nieuw komt heb ik me wel een bewust op de achtergrond gehouden, met de verwachting dat de oudere werknemers het beter weten en ik de junior ben. Maar wanneer je competent bent en denkt een waardevolle bijdrage te kunnen leveren, waarom zou je leeftijd je dan tegenhouden?

Management is about people, not things

“It is easy to fall into the trap of believing that all people are equal, behave the same every day and have a generic capacity to perform.”

Management is hot, iedereen managed wel iets. Of het zijn expectations, een team van honderd werknemers of een IT systeem. Er bestaat alleen een verschil tussen het managen van mensen of zorgen dat je database stabiel draait. Werknemers zijn verschillend per moment, per dag en per week. Door thuissituaties, privé omstandigheden of gewoon omdat ze slecht hebben geslapen. Ondanks dat mijn management ervaring beperkt is, heb ik in mijn omgeving gemerkt dat ervaring hebben met het managen van dingen geen garantie geeft op het managen van mensen, waarbij het laatste een hele andere skillset verlangt. Een skillset die variabel is, aangepast aan de persoon die je ‘managed’. We kunnen mensen proberen te classificeren in kleuren, typologiën en de ‘big five’, maar het succesvol managen van mensen blijft een kunst op zich.

Work in an office where you have friends

“The happiest people are those who do things they are passionate about with people they really like”

Als je gemiddeld acht uur per dag op kantoor bent kan je maar beter een paar vrienden hebben. Niet alleen maakt dat het werk makkelijker en leuker, het plezier werkt ook positief op je resultaten en uiteindelijk je doelen. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk in een omgeving te werken waar ik me prettig voel en kan conformeren met collega’s, die soms uitgroeien tot goede vrienden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar waarom zou je ergens gaan werken waar je eigenlijk niemand mag? Je hoeft lang niet met iedereen beste vrienden te zijn, maar een goede collega is soms beter dan een verre vriend.

Recognize that failure is learning

“There is no value in being ordinary when you have the capacity to be remarkable.”

Save the best for last. Niets gaat vlekkeloos en dat is ook helemaal niet erg. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ik het meest geleerd heb van dingen die mis gegaan zijn. Dingen waar je aan gewerkt hebt om ze juist niét mis te laten gaan. Als iets goed gaat vraag ik me namelijk nooit af waarom dat goed ging, het ging gewoon goed, dat was tenslotte het doel en de verwachting. Anders is het wanneer het fout gaat. Dat zet je wel aan het denken; waar lag het aan? Hoe kan dit? En vooral; hoe had het wél gemoeten? Dat laatste is het belangrijkst. Het stilstaan bij wat er misgaat verkleint de kans dat het weer misgaat, dat is de definitie van ‘learning’. Het voelt helaas alleen pas zo na een tijdje, eerst moet je jezelf confronteren met de ‘failure’ en dat vergt weerbaarheid.

Misschien zijn de tips die ik mijzelf zou geven op mijn 50e heel anders, maar helaas zal ik die mogelijkheid nooit krijgen. Zolang andere mensen terugblikken op hun ervaringen en deze delen met kunnen we hier toch waardevolle inzichten uithalen. Ondanks dat ik Shane niet ken, heb ik (en bijna 124.000 anderen) toch waardevol advies kunnen ontvangen.

Wil je ook de overige 10 tips van Shane lezen? Vind hier een verwijzing naar het originele artikel op LinkedIn; Career Advice

Sebastiaan de Boer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *